-

NOC*NSF over mensenrechten en de rol van sociale media

Geert Slot van NOC*NSF vertelt over de koppeling tussen sport en mensenrechten en de rol van sociale media. “Met sport blijf je toch de verbinding zoeken. Een boycot heeft over het algemeen geen zin.”

“We zien dat de Olympische Spelen altijd veel aandacht vragen: van corporate organisaties, maar ook van mensenrechtenorganisaties. Meestal willen sporters daar buiten blijven. Als NOC*NSF gaan wij die discussie wel aan, zodat sporters zich kunnen bezighouden met het sporten”, legt Slot uit.

Andere normen en waarden

“Wij realiseren ons dat er veel landen op de wereld zijn die andere normen en waarden hebben dan wij in Nederland gewend zijn. Zelfs andere dan de universele rechten van de mens. Dat betekent niet dat die 205 landen niet met elkaar zouden kunnen sporten. En dat het ook maar in een paar West-Europese landen zou moeten plaatsvinden”, verklaart Slot. “Landen merken dat als ze zo’n evenement binnenhalen, dat het vergrootglas ook op hun mensenrechtensituatie komt te liggen. Daar maken Human Rights Watch en Amnesty goed gebruik van.”

Hoe bepaal je of succesvol bent op social media? “Wat voor ons van belang is dat mensen begrijpen wat onze motieven zijn om wel te gaan. Dus dat betekent iedere keer uitleggen. Mensen verwachten vaak niet eens dat ze antwoord krijgen. Soms scheldend beginnen, daarna ook wat indammen en toch tot aardige gesprekken komen. Daaraan zie je dat het werkt.”

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond