-

Start-up BrighterBins: slimme afvalverwerking met AI en IOT

Met behulp van sensoren en AI berekent BrighterBins slimmere routes voor vuilniswagens. Gevolg: minder CO2-uitstoot en  minder kosten voor het ophalen en verwerken van afval.

Inmiddels zijn door de start-up al 7000 sensoren geïnstalleerd in 15 landen. Acht vragen aan Noman Ahmed, de oprichter en CEO van BrighterBins.

Wat doet Brighter Bins precies? 

“Bij BrighterBins produceren we kosteneffectieve slimme sensoren & AI-gebaseerde routing platforms voor het ophalen van afval. Onze slimme sensoren voorkomen overvolle vuilnisbakken, houden steden schoon en verzamelen data die route optimalisatie voor vuilniswagens mogelijk maken. Dit betekent 40% kostenbesparing, minder druk verkeer, minder CO2-uitstoot, en groenere steden.” 

Waar zie je belangrijkste toepassing?

“Afvalbakken worden of te vroeg of te laat opgehaald. Dit is een verspilling van tijd, middelen en geld. Er is te veel CO2-uitstoot door onnodige vrachtwagenroutes. Onze klanten gebruiken BrighterBins om hun inzameling te optimaliseren. Of het nu gaat om openbaar afval in parken & straten of commercieel afval in restaurants, kantoren, bouwplaatsen of fabrieken, BrighterBins sensoren en routing applicaties helpen onze klanten.”  

Wat is de impact van Brighter Bins?

“Klanten kopen BrighterBins vanwege de kostenbesparingen, maar dezelfde efficiëntie die kostenbesparingen mogelijk maakt leidt tot duurzaamheid en schonere steden. Onze kernwaarden ondersteunen UNSDG 11 en 13. Onze oplossing vermindert de onnodige routes en in veel gevallen zijn onze klanten in staat om hun vloot te verkleinen. We voorkomen overvolle vuilnisbakken door waarschuwingen te genereren voor de afvalinzamelaars waardoor schonere steden en parken ontstaan. Wij zijn flexibel – BrighterBins ontdekt meerdere malen per maand nieuwe use cases. Een voorbeeld is ons project met Fluves waar onze sensoren worden gebruikt om een digitale tweeling van waterwegen en waterinfrastructuur in een stad te creëren, waardoor steden worden gewaarschuwd voor zowel droogte als overstromingen. “

Hoe voegt IoT meer waarde toe?

“We gebruiken de data van de slimme sensoren om nieuwe inzichten en waarde te creëren bij onze klanten, waaronder de steden Delft (Nederland), Sheffield (UK), Hasselt (BE) en vele anderen. Met behulp van AI kunnen we voorspellen wanneer de vuilnisbakken geleegd moeten worden, wat de efficiëntie van de planning verder verbetert. We kunnen ook eventuele anomalieën detecteren en veranderingen in de manier waarop burgers zich door de stad verplaatsen onder de aandacht brengen.”

Is de oplossing alleen van toepassing op openbare vuilnisbakken?

“De publieke sector is groot en veel van onze installaties bevinden zich tegenwoordig in dat gebied. Door te praten met gemeenten en steden hebben we belangrijke feedback gekregen over problemen binnen het afvalbeheer en dat hebben we meegenomen in ons werk in de commerciële afvalsector. Commercieel afvalbeheer is op dit moment onze grootste focus. 

We helpen een van onze klanten in België om afvalolie van 75000 restaurants in de Benelux, Frankrijk en Duitsland efficiënter in te zamelen. Deze klant heeft een wagenpark van 200 vrachtwagens en het doel is om het wagenpark terug te brengen naar 140 vrachtwagens met behulp van BrighterBins. We zijn ook bezig met een pilot project met een groot bouwbedrijf om het bouwafval te optimaliseren. ” 

Waar staan jullie op dit moment?

“We hebben meer dan 7000 sensoren geïnstalleerd in 15 landen. We hebben een bewezen product en bedrijfsmodel dat kan schalen in de snelgroeiende markt.” We verkopen dus al op de Europese markt en betreden de Scandinavische markt met de eerste proefprojecten die worden uitgevoerd.”

Wie heeft er in jullie geïnvesteerd ?

“Wij hebben de afgelopen vier jaar €1,2 miljoen opgehaald. We ontvingen twee O&O-subsidies van Vlaio, 150K van IMEC istart, 150K van Katapult Accelerator en 300K van PMV/KBC. Wij hebben ook €150K van ons eigen geld geïnvesteerd. We hebben een toezegging van €1 miljoen van een in het VK gevestigde VC. We zijn op zoek naar een andere investeerder om de hardware due diligence te leiden in deze ronde.” 

Naar wat voor soort investeerder zijn jullie op zoek?

“Een investeerder die durft te investeren in oplossingen met een hardware component. Een investeerder die ons omzet en internationaal bereik kan brengen.” 

* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende start-ups en early-stage investeerders. Hier vind je meer informatie over BrighterBins voor investeerders.

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond