Start-up Sensip-dx: testresultaat in tien minuten
Sensip-dx ontwikkelt een handheld apparaat om binnen tien minuten de veiligheid van vloeibare voedingsstoffen te testen. Interessant voor de voedingsindustrie, maar ook voor bijvoorbeeld waterbedrijven.
Breng het lab naar het monster in plaats van het monster naar het lab. Een omkering die met name in de voedinsindustrie zeer veel kosten zou kunnen schelen. Jaap Drenth, CEO van Sensip-dx wil dat mogelijk maken en mikt op een marktintroductie in 2023.
Wat doet Sensip-dx?
“De Universiteit van Maastricht (UM) heeft in de afgelopen jaren een technologie ontwikkeld om microdeeltjes in vloeistoffen te meten. Sensip-dx heeft de exclusieve wereldwijde rechten op deze patenten en wij zijn actief bezig om deze vinding in praktische toepassingen naar de markt te brengen. Het Sensip-dx apparaat zal handheld zijn, gemakkelijk te gebruiken en snelle resultaten geven tegen lage kosten; een unieke set van eigenschappen.”
Waar zie je belangrijkste toepassing?
“Ik zie veel mogelijkheden voor praktische toepassing van deze innovatie in sectoren zoals gezondheid (diagnostische metingen), voedselproductie (kwaliteitscontrole) en andere zoals waterbehandeling.
We mikken eerst op de voedselverwerkende markt. Dagelijks worden er meer dan 500 miljoen kweektesten gedaan die in één tot drie dagen resultaat geven. Wij kunnen dezelfde resultaten in tien minuten leveren: direct na de monsterneming en tegen lagere kosten. Daarnaast worden er meer dan 500 miljoen immunochemische testen uitgevoerd in de voedselverwerkende industrie, waarvoor Sensip-dx ook een goedkoper alternatief heeft. We richten ons dus op deze 1 miljard testen waarvoor we een concurrerend alternatief ontwikkelen.”
Wat is de impact daarvan op gezondheid en milieu?
“Door het lab naar het monster te brengen en frequenter testen tegen lagere kosten mogelijk te maken, zal de manier waarop kwaliteitsafdelingen werken en hoe de voedselverwerking is georganiseerd veranderen. Ik zie een wereld waarin voedsel gedurende het productieproces vaak kan worden getest op de aanwezigheid van ongewenste bacteriën en chemicaliën en ook op de voedingswaarde, waardoor een continue evaluatie van het voedsel van oogst tot bord mogelijk wordt.
Voedselverspilling tijdens de verwerking kan worden voorkomen als de kwaliteit van de partij en de ontwikkeling daarvan in de tijd vaker wordt gecontroleerd en als verontreinigde partijen eerder kunnen worden opgespoord.”
Waar staat Sensip-dx nu?
“We zijn mensen aan het aannemen en een laboratorium aan het huren. Tot nu toe hebben we gewerkt met de promovendi en de post-docs van de universiteit. Nu willen we de ontwikkeling ook in een minder wetenschappelijke en meer toegepaste repetitieve modus brengen, naast de doorlopende activiteiten van de UM-wetenschapper. Wij hebben contacten met een grote eierverwerker (die 1,6 miljard eieren per jaar verwerkt) en met een grote verwerker van plantaardige oliën. Wij zijn van plan om onze eerste prototypes dit jaar in hun laboratoria te hebben.”
Wanneer bent u van plan naar de markt te gaan?
“Op basis van de resultaten van de prototypes zullen we deze afstemmen op de wensen van de markt en ervoor zorgen dat we in 2023 een product hebben om te verkopen. In de tussentijd willen we de markt voorbereiden op ons nieuwe product en de nieuwe mogelijke procesvolgorde met de Sensip-dx tool, zodat ze er in 2023 “op zitten te wachten”.
Wie heeft er in jullie geïnvesteerd en naar wat voor soort investeerders zijn jullie op zoek?
“Tot nu toe heb ik samen met de validatie-afdeling van de Universiteit van Maastricht geïnvesteerd in Sensip-dx. Ik heb de VFF leningen aangevraagd bij de overheid die door het LIOF zijn ondersteund met een LOI. Verschillende ondernemers met een sterke achtergrond in Food (en andere relevante gebieden) kopen nu tickets van € 25.000 in de Sensip-dx Smart Capital BV, die dat zal investeren in een belang in Sensip-dx en die vertegenwoordigd zal worden door een captain of industry.”
Wat zou de ideale investeerders-match zijn?
“Een visionaire ondernemer, bij voorkeur met een achtergrond in de voedingsmiddelenindustrie.”
* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende start-ups en early-stage investeerders. Hier vind je meer informatie over Sensip-dx voor investeerders.
Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond