-

Start-up Omnimap: sneller innoveren met low-code

In veel organisaties zijn ecosystemen en processen inefficiënt en complex. Start-up Omnimap wil het  procesontwerp vereenvoudigen met low-code programmering. 

Aelwyn Hettinga, is CEO van Omnimap. Hij richtte het bedrijf op in 2014, samen met Johan van Kampen. Acht vragen over zijn start-up. 

Wat doet Omnimap precies? 

“Omnimap is een horizontaal platform dat organisaties in staat stelt ecosystemen & processen optimaal te laten draaien. Het verbindt nieuwe en bestaande technologieën om ze samen te laten werken en vereenvoudigt procesontwerp met low-code programmering. Het biedt zowel bewezen functionele bouwstenen als de flexibiliteit om software aan te passen. Het resultaat is dat ons managed platform klanten helpt om kosten te verlagen, innovatiekracht te vergroten en de kwaliteit van ecosystemen en processen te verbeteren.

Voor de oprichting van Omnimap, loste ik jarenlang complexe software uitdagingen op bij grote bedrijven. Voor mij waren de meeste uitdagingen vergelijkbaar, ongeacht de branche. De complexe technologie architecturen beperkten mensen in hun dagelijkse werk en ik was ervan overtuigd dat dit kon worden opgelost. Daarom hebben we het Omnimap-platform ontwikkeld. Onze focus is om de wereld te verrijken door middel van verbonden ecosystemen waar technologie voor mensen werkt, en niet andersom.” 

Waar zie je de belangrijkste toepassing?

“In veel organisaties zijn ecosystemen en processen inefficiënt en complex. Dit leidt tot een jaarlijks omzetverlies van 20-30%. En nog belangrijker, tot een gebrek aan voldoening voor alle betrokkenen. Zowel grote ondernemingen als sterk gereguleerde publieke en private ondernemingen halen de meeste voordelen uit ons product. Deze organisaties hebben complexe processen waarbij veel verschillende belanghebbenden betrokken zijn. Zij werken vaak geïsoleerd en met losgekoppelde technologieën. Onze focus ligt op het in staat stellen van klanten en partners om software-oplossingen op maat in ons platform te configureren zodat zij processen en bedrijfssucces kunnen verbeteren.

Een goed voorbeeld is het project Victor bij de gemeente Amsterdam. Het doel van het project is om in een zeer veeleisende stad een bevredigende leefomgeving te houden voor haar inwoners. De vele verschillende activiteiten in Amsterdam (wegwerkzaamheden, updates van rioleringen, grote evenementen etc.) moeten allemaal worden beheerd en vereisen vergunningen en uitgebreide communicatie. Een zeer complex en tijdrovend proces. Voorheen moest een aannemer of organisator van een evenement meerdere vergunningen aanvragen in meerdere systemen. Wij stellen meer dan 600 organisaties in staat om samen te werken in één systeem (Omnimap) zodat een stad met bijna 1 miljoen inwoners een fijne plek blijft om te wonen.” 

Wat is de impact van Omnimap?

“De belangrijkste impact van ons bedrijf is om technologie te laten werken voor mensen en hun organisaties. Tot nu toe hebben we dat gedaan voor meer dan 200.000 mensen en meer dan 600 organisaties. Het resultaat is een verbeterde gebruikerstevredenheid, lagere kosten en verhoogde efficiëntie. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op de concurrentiepositie van organisaties, maar het betekent ook meer gemoedsrust voor alle betrokkenen. Van de manager tot de medewerker of de bezoeker; een harmonieus proces wordt op alle niveaus gewaardeerd.” 

Waar staan jullie op dit moment?

“We hebben voor grote klanten processen met ons platform weer waardevol gemaakt en daarmee ook de capaciteiten van ons platform bewezen. Voorbeelden van projecten die we gelanceerd hebben zijn de Visitor Experience bij Microsoft Schiphol en Victor voor de Gemeente Amsterdam.

In de afgelopen drie jaar hebben we onze maandelijks terugkerende omzet op jaarbasis verdrievoudigd. We hebben een generiek platform gebouwd dat de mogelijkheden voor configuratie en toepassing heeft voor een grote verscheidenheid aan cases. Dit jaar zijn we in staat geweest om verschillende oplossingen te schalen over de verticals en breiden we ons partner co-creatie netwerk uit. Om onze visie, het verrijken van de wereld met verbonden ecosystemen, te bereiken hebben we sterke partnerschappen nodig. Ecosystemen zijn gebaat bij samenwerkingen van partijen met hun eigen expertise en de co-creatie van producten of oplossingen. Samen is het mogelijk om technologie te verbeteren en processen optimaal te managen.”

Is Omnimap al op de markt? 

“Begin 2017 hebben we ons platform gelanceerd met onze eerste betalende klant en we zijn sindsdien commercieel actief in Nederland. Het ontwerp en de ontwikkeling van het platform zijn al enkele jaren aan de commerciële lancering voorafgegaan. Vandaag de dag verbeteren en ontwikkelen we de mogelijkheden van ons platform voortdurend verder om de kwaliteit te waarborgen en toekomstbestendig te blijven en om internationale groei ambities te ondersteunen.” 

Wie heeft er in jullie geïnvesteerd en naar wat voor soort investeerders zijn jullie op zoek?

“Omnimap is een product van het bedrijf H2 Hydrogenic, dat eigendom is van de oprichters en teamleden. Wij, als oprichters, hebben veel tijd en geld geïnvesteerd. We zijn op zoek naar investeerders die de gebruikersgerichte benadering van software-oplossingen begrijpen en zelf ondernemer zijn, of zijn geweest. Het zou een aanwinst zijn voor ons bedrijf als onze investeerders ervaring hebben met het laten groeien van een bedrijf en het internationaal opschalen van software producten. Net als bij onze co-creatie partners, zijn we op zoek naar sterke lange termijn partnerships.”

Wat zou de ideale match tussen investeerders zijn?

“De beste match is natuurlijk een persoon of een organisatie die onze visie en onze waarden deelt. Iemand die graag samenwerkt, het simpel houdt en zich gemakkelijk aanpast aan  veranderende omstandigheden, terwijl de vastberadenheid blijft om te bouwen aan een wereld die verrijkt wordt door verbonden ecosystemen.”   

* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende start-ups en early-stage investeerders. Hier vind je meer informatie over Omnimap voor investeerders.

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond