-

Webtexttool: ‘Iedereen kan effectieve content schrijven’

Hoe schrijf je een goede webtekst zonder expert te zijn in SEO? Webtexttool biedt de oplossing. “Iedereen moet de kans krijgen om de optimale online tekst te publiceren,” vertelt Marcel Leeman – medeoprichter en CEO van Webtexttool.

Marcel, hoe zou je Webtexttool omschrijven in één tweet?

“Een jong, snelgroeiend bedrijf dat tienduizenden gebruikers helpt met tips die leiden tot betere ranking, conversie en klanten.”

Wat doet Webtexttool?

“Webtexttool is een online omgeving waarin je webteksten kunt optimaliseren. Ons uitgangspunt is dat een goede tekst onder andere vindbaar moet zijn via Google – dus SEO-geoptimaliseerd – en moet converteren – dus de juiste gevolgen hebben bij lezers, zoals informatie aanvragen of iets kopen. Webtexttool coacht de gebruiker tijdens het schrijven, live en geautomatiseerd, om de optimale online tekst te realiseren.”

Welke visie schuilt erachter?

“Wij geloven dat iedereen de kans moet krijgen om de optimale online tekst te publiceren, ook als je geen verstand hebt van SEO of niet genoeg geld hebt voor een SEO-expert. Het is zonde als iemand veel werk en creativiteit steekt in een tekst, maar deze vervolgens niet wordt gelezen. Daarom willen wij mensen de mogelijkheid bieden om die tekst eenvoudig en goedkoop te optimaliseren.”

Waarom is deze optimalisatie belangrijk?

“Voor het hoofddoel van marketing: omzet maken. Om dit te behalen, moet je website onder andere hoog scoren in Google, via SEO-optimalisatie. Vervolgens wil je dat als mensen op je website belanden, ze de tekst lezen en de gewenste actie ondernemen – zoals doorklikken, klant worden, contact opnemen. Als je de SEO en de vervolghandeling onder controle hebt, kun je effectieve marketing voeren.”

Hoe werkt het precies?

“Je gaat naar de Webtexttool-website en logt in. Je begint met het juiste zoekwoord vast te stellen. Je wilt gevonden worden op een woord dat relevant is voor je website, waar weinig anderen op optimaliseren en waar veel mensen naar zoeken. Vervolgens schrijf je de tekst en krijg je tegelijkertijd feedback op wat beter kan, zoals een beschrijving van je afbeelding, het gebruik van koppen of de lengte van je tekst.”

En de derde stap?

“Na publicatie kun je nog de page tracker instellen. Die houdt bij op welke positie je website staat in Google en of je optimalisatiescore verandert. Zo zorg je dat je pagina hoog in de lijst blijft, ondanks eventuele wijzigingen in de regels van Google.”

Het is dus bruikbaar voor dummies?

“Absoluut. Je hoeft geen verstand te hebben van SEO-gericht schrijven of conversie om Webtexttool te gebruiken, de technologie doet het moeilijke werk. Lukt het toch niet? Alle stappen worden begeleid door een handleiding die zelf herkent waar je mee bezig bent. Daarnaast hebben we een uitgebreide hulp-functie met vragen en instructievideo’s, geven we SEO-cursussen en webinars en is er altijd nog de chatfunctie in de tool zelf.”

Hoe zorgen jullie voor een stijging in Google-ranking en leestijd?

“Vergelijk het met een hardloopwedstrijd: als je wilt winnen, zul je moeten trainen en de juiste kleding moeten dragen. Maar dan nog bestaat de kans dat de concurrentie je verslaat. Net zo is SEO een voorwaarde om überhaupt mee te dingen in de Google-ranking, maar we kunnen natuurlijk niets garanderen. Wel laat onze ervaring zien dat de teksten bij Webtexttool gemiddeld driehonderd procent stijgen in Google, en dat de leestijd verdubbelt.”

Werkt Webtexttool internationaal?

“Ja, we zijn de trotse eigenaar van klanten uit elke tijdzone. Europa is onze thuismarkt, maar we zijn eveneens actief in Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Onze tool werkt in 42 verschillende talen en kan zelfs Arabische teksten optimaliseren.”

Wie zijn de klanten van Webtexttool?

“Bedrijven en particulieren met een commerciële inslag, die online goed vindbaar willen zijn. We hebben zowel B2C- als B2B-klanten. Grote bedrijven helpen we ook met de implementatie van Webtexttool, aangezien zij vaak hulp willen bij de samenwerking tussen teamleden.”

Hoe ziet het verdienmodel eruit?

“Klanten betalen maandelijkse of jaarlijkse abonnementskosten voor de licentie. Kleine bedrijven of ZZP’ers met een lager budget komen we tegemoet met een jaarabonnement van 15 euro per maand. Wat grotere klanten kunnen het jaarlijkse businessabonnement afsluiten voor 59 euro per maand. Voor organisaties met meer dan twintig medewerkers berekenen we een prijs op aanvraag.”

Wie zijn je concurrenten?

“Naar mijn weten is er geen tool die precies dezelfde aanpak toepast, waarbij je kan samenwerken aan een tekst in zoveel talen. Je hebt wel de zogenoemde SEO-checkers – zoals TestSeo of SeoTesterOnline waar je je tekst in uploadt en je een SEO-kwaliteit ontvangt. Maar hierbij krijg je alleen het probleem te horen en weet je als leek niet ‘hoe nu verder’. Webtexttool adviseert proactief wat er aangepast moet worden: daar zit het verschil met concurrenten.”

En Yoast dan, de plug-in van WordPress?

“Die checkt maar enkele velden en werkt alleen in WordPress zelf. Niet iedereen heeft een WordPress-website en sommige collega’s – zoals vaak de schrijver van de content – werken niet in het CMS.”

Hoe is Webtexttool ontstaan?

“Medeoprichter Kyrill Poelmans en ik kennen elkaar als collega’s bij Achmea, waar we verantwoordelijk waren voor verschillende websites en interne applicaties. In 2010 startten we een eigen bedrijf, waarmee we andere bedrijven adviseerden over online-strategieën. Dat bedrijf hebben we verkocht en daarna begonnen we Webtexttool, dat live ging in januari 2016.”

Hoe ben je op het idee gekomen?

“Bij Achmea hadden we een ruim budget om de websites vindbaar te maken. Pas toen we ons eigen bedrijf begonnen, merkten we hoe lastig het is voor kleinere organisaties met weinig middelen. Wij dachten: waarom zouden we dit niet automatiseren, zodat het toegankelijk is voor iedereen? Nu werken we met een team van twaalf man in Arnhem en hebben we al twintigduizend gebruikers.”

Welk knelpunt kom je tegen als start-up?

“Het gat tussen de hoeveelheid werk die je hebt liggen en de hoeveelheid geld die je kunt uitgeven aan werknemers om dat op te pakken. Vaak heb je het geld niet om iemand aan te nemen door een te lage omzet. Maar zonder extra capaciteit kun je de gewenste groei niet verwezenlijken. Daardoor moet je als beginnend ondernemer constant vooruit investeren. In juni hebben we een investering binnengehaald van Topfonds Gelderland. Dat helpt bij dit probleem.”

Wat staat er op de planning?

“We willen een aantal functies toevoegen, zoals een optimalisatie van de tekstleesbaarheid. Hierbij checkt Webtexttool of je tekst niet te complex is. Daarnaast is onze nieuwste functie afgelopen woensdag gelanceerd, waarbij inzicht wordt gegeven in de zoekwoorden die anderen gebruiken in hetzelfde werkveld. Ten slotte willen we toevoegen dat Webtexttool via taalgebruik vaststelt of je tekst geschikt is voor een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld mannen of vrouwen.”

Jullie doen mee aan de Accenture Innovation Awards?

“Ja, een award als van Accenture geeft een enorme boost in publiciteit. We zijn momenteel druk bezig met de Social Voting-campagne van deze periode, waarbij we onze eigen website, social media-kanalen en netwerk inzetten om uiteindelijk de Publieksprijs te kunnen winnen.”

Dit is een artikel in de serie van de Accenture Innovation Awards dat ik schreef in samenwerking met Nikki Mennen. Webtexttool doet mee aan de (Social Voting-campagne van de) Accenture Innovation Awards van dit jaar en is daarnaast een partner van Accenture. Bekijk hier de AIA-winnaars van 2016.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond