AI in de praktijk: Zeta Alpha zoekt neuraal en helpt AI-teams innoveren
De ontwikkelingen in AI gaan razendsnel en het potentieel is enorm. Maar hoe wordt AI precies toegepast in de praktijk? Start-up Zeta Alpha zet AI in voor het analyseren en begrijpen van tekst, waardoor het op een slimme manier mensen en kennis kan verbinden
Een gesprek met Jakub Zavrel, oprichter van Zeta Alpha. Hij is al 30 jaar AI-onderzoeker, technoloog en ondernemer. Hij wordt geïnspireerd door een fascinatie voor menselijke communicatie en cognitie. En hij is een echte bouwer: van software, van teams en van bedrijven. Dit maakt hem een succesvolle ondernemer. Zijn vorige bedrijf – Textkernel, AI in recruitment en HR – heeft hij uitgebouwd van start-up naar scale-up en is uiteindelijk verkocht aan een grote partij in de Verenigde Staten. Na de verkoop dacht hij na over wat de volgende generatie aan AI- en NLP-applicaties zou brengen, en is met een redelijk langetermijnperspectief Zeta Alpha gestart.
Wat doet Zeta Alpha precies?
“Zeta Alpha past AI toe op het analyseren en begrijpen van tekst, waardoor we op een slimme manier mensen en kennis kunnen verbinden. We werken dus met deep-learning neurale netwerken. Deze netwerken bouwen een begrip op van een stuk tekst door het te vertalen naar een positie in een hoogdimensionale ruimte. De nabijheid in die ruimte komt redelijk overeen met de menselijke notie van betekenis. Daardoor wordt het mogelijk om tekst te matchen die niet dezelfde woorden bevat, maar wel heel relevant is.”
Daar zijn veel toepassingen voor te bedenken: hoe passen jullie dit momenteel toe?
“Als je tekst kunt begrijpen op menselijk niveau – maar op de schaal van computers – dan kun je assistenten gaan bouwen die je helpen bij onderzoek, die als het ware je huiswerk doen, voor een belangrijke beslissing die je moet nemen. Zeta Alpha richt zich in eerste instantie op AI- en Data Science-teams want bijna ieder toonaangevend bedrijf heeft wel AI-experts die zich staande moeten houden in een enorm snel veranderend vakgebied. Wat vorig jaar state-of-the-art was is in AI, is morgen alweer achterhaald.
Het platform van Zeta Alpha helpt ze bij te blijven en hun kennis efficiënter te organiseren en te (her)gebruiken. Denk hierbij aan data- en AI-centrische bedrijven, zoals Bol.com, TomTom, en Booking.com. Maar ook de overheid en traditionele industrie die innoveert met AI.”
Dus als het ware worden AI-teams slimmer gemaakt met AI?
“Ons product is inderdaad een slimme zoekmachine en een tool om in teams mapjes met literatuur en notities te organiseren voor AI-experts. Maar doordat we uit de context ‘snappen’ wat ze zoeken, draaien we het ook om, en sturen we ze proactief e-mail alerts als er iets nieuws is wat ze echt moeten weten.”
Is dit product al in gebruik of nog in testfase?
“We hebben nu tegen de duizend serieuze gebruikers en de early adopters zijn razend enthousiast. De doorbraak naar de mainstream gaat wat ons betreft dit jaar komen. We maken snelle iteraties om de gebruikerservaring echt heel goed te krijgen. Alleen dan kun je de strijd aan met de gevestigde orde in zoekmachines.”
Voor welke sectoren is dit nog meer interessant?
“Het principe dat een betere zoekmachine direct resultaat oplevert is het meest zichtbaar in de e-commerce. Daar geldt: meer inzicht is meer conversie is meer omzet. Verder is AI enorm competitief in sectoren als de autoindustrie, financiële wereld, en life sciences. Daar zal een platform als het onze dan ook de meeste waarde toevoegen.”
Welke resources zijn belangrijk voor het bouwen van jullie platform?
“Als eerste: personeel. Mensen met een goede onderzoeksachtergrond in zoektechnologie, NLP en recommendations zijn cruciaal. Echte bouwers, die ook productiesoftware kunnen maken. Gelukkig heeft Amsterdam echt een hoog niveau als AI-expertisehub. En verder kan een product niet schalen zonder Sales en Marketing, front-end en UX.
En welke tools gebruiken jullie?
“Wij gebruiken veel open source tools, zoals Huggingface, Transformers, PyTorch, Elasticsearch, Pulsar, DGraph, en Kubernetes. En het platform draait geheel in Amazon, zo kan er worden opgeschaald met gebruikers zonder grote investeringen vooraf te doen.”
Heb je nog een goed advies voor de lezer?
“Het belangrijkste is dat AI de mens blijft dienen, dan zijn de mogelijkheden enorm en het plezier dat we gaan hebben van de technologie ook. AI vóór mensen, daar moeten we dus goed op letten.”
Over de auteur: Femmie Geradts is directeur bij Startup Village. Iedere twee weken belicht ze een start-up die AI toepast in de praktijk.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond