-

Peerby: eind 2015 in vijftig VS-steden

Is het het gemak? De sociale cohesie die het oplevert? Het milieuvoordeel? Het logo met de olijke kluskabouter? Online marktplaats Peerby kan de laatste tijd rekenen op bijzonder veel aandacht, zoals bij DWDD, in de Volkskrant, The Guardian, en bij de Consumentenbond. “Ze kwamen vaak naar ons toe, we hebben niet bij ze aangeklopt. Peerby prikkelt blijkbaar”, zegt Daan Weddepohl.

Daan begon Peerby in 2011 alleen, vandaag de dag werkt hij in een team van twintig. Peerby heeft ongeveer 100.000 gebruikers per maand, in Nederland en daarbuiten.

Wat zijn de voordelen van Peerby ten opzichte van een andere online marktplaats?
“Dat zij ervan uitgaan dat je spullen wilt bezitten. Maar zo’n 80 procent van de spullen die je in huis hebt, gebruik je niet vaker dan één keer per maand. Door te lenen van je buren, win je meer. Veel spullen bezitten kost je veel geld en veel opslagruimte, en de productie ervan belast het milieu. Lenen van buurtbewoners is goed voor een wijk. Het leidt tot meer contact en sociale cohesie. En het is makkelijk, want wat je zoekt bevindt zich om de hoek.”

Eind 2012 won Peerby op het Clinton Global Initiative in de VS een prijs van 125.000 dollar. Waarin is dat geld geïnvesteerd?
“Dat is lastig om exact aan te geven. We hebben het toegevoegd aan onze reserves. Twee grote veranderingen die we daarmee gefinancierd hebben, zijn de verdere groei van Peerby in Nederland en de lancering van een iOS-app. We hebben niet stilgezeten, want behalve een exponentiële groei aan leden (ook internationaal) kan straks vrijwel iedereen gebruikmaken van onze dienst. Naast iOS-app en website lanceren we dit jaar namelijk nog Android-app.”

UberPOP en Airbnb staan momenteel onder druk van de wetgeving, omdat zij transacties faciliteren waarover geen belasting wordt betaald. Zie jij risico’s op dit gebied?
“De bedrijven die je noemt doen iets nieuws. Ze opereren in een gebied waarin wet- en regelgeving ontbreekt. Het maakt ze tot echte disruptive innovators. Ze verstoren de hotel- en taxibranche, die in opstand komen omdat de concurrentiestrijd volgens hen oneerlijk is. Ik vind het goed dat de overheid zich hiermee bemoeit, maar ze moet oppassen innovatie niet in de weg te staan.”

Hoe verhoudt zich dat tot Peerby?
“Je kunt ervan uitgaan dat de detailhandel een branche is die Peerby ‘verstoort’. Ik krijg echter positieve reacties uit die hoek op de komst van Peerby. Ik sprak een eigenaar van een doe-het-zelf keten, hij gaf aan dat het vanuit het oogpunt van duurzaam ondernemen inderdaad onnodig is dat iedereen een boormachine bezit. Weerstand ervaar ik alleen bij mensen die onbekend zijn met Peerby. ‘Wie leent nu spullen uit aan vaag bekende gezichten’?’ is hun gedachtegang. Uit het aantal Peerby-leden blijkt dat er meer is dan rationele en financiële drijfveren, en dat we op weg zijn naar een omslag.”

Waar is Peerby momenteel actief? En wat is je ambitie om door te groeien?
“In Europa werkt Peerby nu in grote delen van Nederland en België, en in Berlijn, Londen en Praag. Onze Atlantische oversteek heeft geleid tot Peerby als pilot in New York, San Francisco, Chicago, Austin en Washington. Het smaakt naar meer. Eind 2015 willen we actief zijn in vijftig steden in de VS. De pilotsteden moeten uitwijzen of we een werkende marktplaats kunnen creëren, waar mensen daadwerkelijk iets kunnen lenen. We lezen dat af aan de ‘fulfilment rate’: hoe veel mensen met een oproep krijgen ten minste één antwoord? Momenteel is dat 60 procent tot 80 procent, een waarde die kansen biedt.”

Wat is jouw tip aan andere startende ondernemers?
“Velen hebben een idee, dat voor hun gevoel eerst perfect uitgewerkt moet worden. Ik denk dat dit de verkeerde volgorde is. Je plan verandert gaandeweg en wordt alleen maar beter, naarmate je gewoon begint. Hierdoor zie je namelijk hoe klanten op jouw idee reageren. Wanneer je daarop inspeelt, kom je erachter waar plaats is voor verbetering. Proberen door te doen, dus. Uiteindelijk loopt het altijd anders dan je beoogde.”

Wat zou je zelf nooit uitlenen?
“Er zijn mensen die het geen probleem vinden om hun slaapzak uit te lenen. Dat lijkt mij niet hygiënisch. Daarentegen vinden anderen het niet hygiënisch om je stofzuiger uit te lenen. Die leen ik juist regelmatig uit via Peerby!”

Peerby is voormalig deelnemer van de Accenture Innovation Awards – sinds 2007 het grootste innovatie-evenement van Nederland – dat dit jaar plaatsvindt op 14 november.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond