0
3.0k
Channel: Cloud

Best practices voor een cloud native organisatie

In een relatief kort tijdsbestek zijn we geëvolueerd van een pre-cloud- naar een cloud native tijdperk. Het lijkt erop dat iedereen binnen de software en SaaS-branche microservices, containers, serverless computing en andere opkomende technologieën en architecturen omarmt. Maar hoe kan jouw organisatie succesvol zijn met een cloud-native benadering en welke impact heeft dit op de bedrijfsstrategie? Lees het antwoord in dit eBook.

De toegevoegde waarde van een cloud native technologiebenadering

Dit eBook beschrijft de de technische en culturele initiatieven die essentieel zijn voor de cloud native journey. Daarnaast wordt omschreven wat de toegevoegde waarde is van deze innovatieve technologiebenadering. Het eBook gaat in op:

  • Best practices voor een moderne cloud native organisatie.
  • Hoe de markt zich ontwikkeld heeft van het pre-cloud naar cloud native.
  • De voordelen van een cloud native technologiebenadering.
  • De vier vragen die je jezelf moet stellen voordat je aan een cloud native journey begint.
  • Op basis van welke kritische prestatie indicatoren (KPI’s) je het succes van een cloud native technologiebenadering moet meten.
Van pre-cloud naar het cloud native tijdperk

Het eBook beschrijft de drie fasen van de cliud native journey: het pre-cloud tijdperk, het cloud tijdperk en het cloud native tijdperk. Per fase wordt er ingegaan op de manier van softwareontwikkeling, hoe de IT-architectuur is vormgegeven en welke operationele processen kenmerken zijn voor de desbetreffende fase.

Maar wat houdt het begrip ‘cloud native’ eigenlijk in? Dit eBook hanteert de volgende definitie: Cloud native gaat over het optimaliseren van applicaties en hun omgevingen om maximaal te profiteren van de kernkenmerken van cloud computing, met als doel het bereiken van transformationele digitale en zakelijke resultaten. Lees in het eBook wat de visie van Melanie Cebula (Software Engineer bij Airbnb) hierop is.

Het gebruik van cloud native technologieën blijft stijgen

Uit cijfers van de Cloud Native Computing Foundation blijkt dat het gebruik van cloud native technologieën tussen december 2017 en augustus 2019 met tweehonderd procent was gegroeid. Uit onderzoek van Capsule8, Signal Sciences en Duo blijkt dat 62 procent van de nieuw geïmplementeerde softwaresystemen cloud native is. Er wordt verwacht dat dit percentage naar tachtig procent zal gaan stijgen in 2021.

De voordelen van een succesvolle cloud native strategie

Met een goed uitgevoerde cloud native strategie ben je flexibeler en kun je sneller schakelen bij verzoeken vanuit je organisatie. Dit eBook beschrijft de belangrijkste voordelen, enkele voorbeelden zijn:

  • Het verbetert de customer experience en bevordert de loyaliteit.
  • Je kunt concurrentievoordeel creëren door verhoogde behendigheid en snellere time-to-market.
  • Het zorgt voor een kostenbesparing door verhoogde operationele efficiëntie.
Zo wordt je een cloud native organisatie

Een cloud native organisatie wordt je niet zomaar, het is meer dan het migreren van je huidige applicaties naar de cloud of het omzetten van schakelaar. Het vereist fundamentele veranderingen in processen, architectuur, cultuur en metingen. Om een succesvolle cloud native strategie te ontwikkelen zijn er drie kernkwaliteiten die elke organisatie moet beheersen: zichtbaarheid, experimenteren en optimalisatie. Deze kwaliteiten helpen je bij tackelen van de drie grootste uitdagingen in moderne cloudomgevingen:

  1. Continue transformatie zorgt ervoor dat het werk nooit af komt en er niet gefocust kan worden op de meest belangrijke feature requests en optimalisaties.
  2. Moderne omgevingen zijn complex en ontwikkelen zich snel, hierdoor moet je IT-afdeling continue aanpassingen en updates doorvoeren.
  3. Het is een uitdaging om de impact op de organisatie en verwachte investering in te schatten. Dit maakt het maken van de businesscase en het creëren van draagvlak lastig.

Het eBook bevat een handige tabel waarbij per uitdaging de kernkwaliteit, de impact op je IT-infrastructuur en je organisatie worden opgesomd. Lees daarnaast waarom traditionele monitoring niet werkt bij een cloud native aanpak.

Waarom microservices de basis zijn voor een cloud native architectuur

Een centraal principe van een cloud native aanpak is het concept van het gebruik van gedistribueerde systemen. Dit houdt het transformeren van monolithische applicaties in ontlede services of het ontwikkelen van gedistribueerde systemen vanaf het begin. Het is belangrijk om een continue stroom van het leveren en implementeren van complexe applicaties mogelijk te maken.

Het ontwikkelen van een microservices-architectuur is vaak de voorkeursmethode. Omdat elke microservice in zijn eigen container, service of functie draait, kunnen ontwikkelaars elke service onafhankelijk bouwen, beheren en schalen. Lees in het eBook wat het potentieel van een succesvolle microservices-architectuur is en welke nadelen er aan microservices kleven.

Een cloud native DevOps-aanpak: Het bevorderen van een experiment gedreven cultuur

Een cloud native technologiebenadering vraagt om het aanpassen van je IT cultuur, organisatie en processen. Het is belangrijk om het cloud native DevOps principe te omarmen. Een cruciaal aspect van een cloud native DevOps-aanpak is het bevorderen van een experiment gedreven cultuur. Lees in het eBook wat de belangrijkste voordelen, uitdagingen en succesfactoren van deze aanpak zijn.

Het optimaliseren van je cloudomgeving

Moderne cloudomgevingen zijn complex en veranderen voortdurend. Het proces om een cloud native organisatie te worden en te blijven is een iteratief proces die een continue optimalisatiecyclus vereist. Dit heeft als doel om efficiënter en effectiever gebruik van de beschikbare cloudresources mogelijk te maken. Lees in het eBook welke aanpak organisaties kiezen voor het optimaliseren van hun cloudomgevingen.

De belangrijkste KPI’s voor cloud native DevOps

Hoe bepaal je het succes van een cloud native technologiebenadering? Het eBook beschrijft de belangrijkste KPI’s per kernkwaliteit:

  • Zichtbaarheid (bijv. Beschikbaarheid en reactietijd).
  • Experimenteren (bijv. Doorlooptijd voor wijzigingen).
  • Optimaliseren (bijv. Cloudkosten, reactietijd per klantsegment).
Inhoud:
  • Introductie
  • Hoe we hier zijn gekomen
  • Welkom tot het cloud native tijdperk
  • Wordt een cloud native: dit gebeurt niet vanzelf
  • Het integreren van microservices
  • Omarm cloud native DevOps
  • Optimaliseren voor cloud-omgevingen
  • Closed-loop feedback
  • Vervolgstappen
Je bent klaar om dit e-book te downloaden
Download e-book

Neil MacGowan