Deel dit artikel
-

1500 Amsterdammers moeten hun woning van Airbnb halen

Circa 1500 Amsterdammers moeten hun woning van Airbnb halen omdat vakantie­verhuur in hun buurt per 1 juli verboden is.

Het verbod geldt voor drie gebieden in de binnenstad, rondom de Oudezijds Achterburgwal, de Nieuwezijds Voorburgwal en in het zuidelijke deel van de grachtengordel, tussen Amstel en Leidsegracht.

Wethouder Laurens Ivens erkent dat vakantieverhuur niet dé verklaring is voor de overlast, maar het aanbod aan hotelkamers en toeristenwinkels is veel lastiger te beperken.

Airbnb is er niet blij mee. Het bedrijf schrijft in een reactie: ‘95% van de Airbnb-accommodaties liggen buiten deze gebieden en helpen juist om toerisme te verspreiden buiten het centrum. We zijn erg bezorgd omdat deze voorstellen illegaal zijn en de basisrechten van Amsterdammers schenden, alsook inkomsten afnemen in deze moeilijke tijden. Om overlast te bestrijden hebben wij een reeks effectieve maatregelen geïntroduceerd die werden verwelkomd door wethouder Ivens. De Tweede Kamer stemt daarnaast binnenkort over nieuwe landelijke wetgeving over vakantieverhuur met steun van gemeenten en platforms. We willen samenwerken met Amsterdam aan duurzame oplossingen en geen korte termijn oplossingen die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdammers en het lokale bedrijfsleven in deze uitdagende tijden.’

Vanaf 1 juli moeten alle Amsterdammers trouwen ook een vergunning hebben als ze hun huis willen verhuren aan toeristen. De aanvraag verloopt digitaal en kost 45 euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond