Deel dit artikel
-

23 banensites willen dat EU Google for Jobs aanpakt

23 banensites waaronder Best Jobs Online, Intermedia en Jobindex, hebben volgens Reuters een klacht gedeponeerd bij Eurocommissaris Margretha Vestager over Google. Zij willen dat de internetgigant tijdelijk stopt met zijn banenzoekmachine Google for Job omdat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie.

Google is al enige tijd actief met vacatures in de VS, Japan, India, Zuid Afrika en Engeland. In Duitsland werd de dienst dit voorjaar uitgerold.

Google for Jobs geeft als eerste resultaten betaalde advertenties weer, daarna volgt een blok met samengestelde advertenties, onder meer van bestaande vacaturesites. Daarvoor hoeft niet betaald te worden.

Het verwijt komt hierop neer dat vacaturesites marketingkosten hebben om hoger in de zoekresultaten te komen, terwijl Google deze kosten niet heeft. Sommigen, onder wie CEO Henry Shao van Zippia, claimen zelfs dat Google de zoekadvertenties van zijn bedrijf naar beneden drukt. Shao moet tegenover Reuters erkennen dat hij daarvoor geen keihard bewijs heeft. Van de ondertekenaars zou alleen StepStone GmbH, eigenaar van dertig vacaturesites, formeel een antitrustklacht hebben ingediend.

De vraag is echter of de verwijten terecht zijn. Google for Jobs heeft geen monopolie. De Britse lancering van Google for Jobs in juli vorig jaar heeft volgens Richard Collins van ClickID geen grote gevolgen gehad voor de banensites in het Verenigd Koninkrijk. “Die hebben tijdig gereageerd door stevig te adverteren, maar metazoekmachines hebben wel ingeleverd omdat ze minder hoog in de Google zoekresultaten komen,” vertelde Collins (een van Googles partners) in april op Emerce Recruitment.

Google heeft in Nederland de banensite nog niet uitgerold, maar dat kan niet lang meer duren. Tot de klagende partijen behoren voor zover bekend dan ook geen Nederlandse partijen.

Monsterboard Nederland laat weten dat het geen deel uitmaakt van de 23 partijen die een klacht hebben ingediend over Google Jobs. Monsterboard is namelijk partner van Google.

Monsterboard acht de stap om een launching partner te zijn voor de nieuwe banensite van Google ‘niet meer dan logisch’. ‘Het is ons doel om geschikte technologische innovaties beschikbaar te maken voor zowel werkzoekenden als werkgevers. Sollicitanten maken vooral aan het begin van de zoekopdracht, in de oriëntatiefase, gebruik van zoekmachines.’

Monsterboard zal wel altijd kritisch zijn op zijn partners. Het recruitment platform is van mening dat er een eerlijk concurrentieveld moet bestaan op de Nederlandse markt. ‘Als dat in het geding komt door de activiteiten van een van onze partners, zullen wij de samenwerking uiteraard opnieuw beschouwen.’

Google zelf houdt vol dat Google for Jobs individuele bedrijven en vacaturesites alleen maar helpt aan extra verkeer.

Vestager vertrekt overigens 31 oktober, maar zou van plan zijn om het dossier over te dragen aan haar opvolger.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond