Deel dit artikel
-

Opmars fintech niet te stuiten

De investeringen in fintech zullen dit jaar wereldwijd fors stijgen. In 2015 is een bedrag van 20 miljard geïnvesteerd in het vernieuwen van de financiële dienstverlening. Dat is een stijging van bijna 70 procent ten opzichte van 2014, zegt KPMG. De fine fleur van de fintech was gisteren aanwezig op Emerce eFinancials in Amsterdam.

Dagvoorzitter Pascal Spelier van Emerce eFinancials begon gisteren de dag met de vraag wat er ten opzichte van voorgaande jaren was veranderd. Hij wachtte niet lang met het antwoord. “We hebben nog nooit zoveel fintech startups gehad. De sfeer is er ook anders door geworden. Vorig jaar liep ik nog in pak, maar in fintech is casual de norm.’

Startende bedrijfjes met namen als MoneyFellows, Tradle, BondIT, Delio en Cybertonica presenteerden zich gisteren in Amsterdam aan een gemêleerd gezelschap. Maar ook gevestigde bedrijven storten zich op het fenomeen.

Deloitte Digital gaf millennials bijvoorbeeld de ruimte om zelf een nieuwe financiële dienst te ontwikkelen. Vanuit een fact-based foundation, ‘lean startup’ methode en Design Thinking kwam Deloitte tot Clinq: De bank voor en door Millennials. Kernwoorden zijn Internet Of Things, Robo-advice én 3D printing.

Het gaat wereldwijd hard met fintech, zo blijkt ook uit de deze week gepresenteerde Fintech 100, het onderzoek van H2 Ventures en KPMG naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in fintech.

Deze nieuwe toetreders kunnen in een omgeving opereren waar soms minder toezichteisen gelden en richten zich op een volledig ander verdienmodel dan dat van de banken. Dat model is volgens KPMG gebaseerd op kennis van het financiële plaatje van de consument en niet op de marge van de onderliggende producten.

Vooral ondernemingen in China zijn actief op het gebied van fintech. Hierbij gaat het niet alleen om startups die nieuwe concepten ontwikkelen die het speelveld van financiële instellingen compleet gaan veranderen, maar ook om gevestigde bedrijven die deze nieuwe technologieën omarmen.

Op de ranglijst van de honderd meest toonaangevende fintech bedrijven nemen ZhongAn en Qufengi top 5 posities in. In totaal bezetten zeven Chinese ondernemingen een plaats in de top 100, terwijl vorig jaar alleen WeCash aanwezig was in de lijst. Maar ook duiken hot spots op.

Voor grote banken is het omgaan met die jonge honden nog wel een worsteling, erkende Karin van Hoecke van de Belgische bankverzekeraar KBC. De bank heeft in vergelijking met sommige andere spelers de digitale evolutie later ingezet. Van Hoecke liet in filmpjes zien wat te bank inmiddels bereikt had: geld pinnen met je smartphone bijvoorbeeld, betalen op internet zonder kaart, snelle e-commerceoplossingen, puur ondernemerschap steunen via startit@kbc, loyalty oplossingen in samenwerking met Citylife en vele andere initiatieven.

KBC organiseert met enige regelmaat inspiratiedagen, waar externe bedrijven hun verfrissende ideeën mogen tonen. De verantwoordelijkheden van een beursgenoteerde onderneming en de vernieuwingsdrang botsen nog wel regelmatig met elkaar, zegt Van Hoecke. “Ik denk niet dat het goed is als je bankieren alleen overlaat aan startups. Er valt ook wel wat te zeggen voor de solide basis die banken bieden, maar je mag innovatie niet uit de weg gaan.”

Het is ook niet gezegd of alle vernieuwing aanslaat. GfK ziet in Nederland wel beweging in de online verkoop van hypotheken en verzekeringen, maar vergeleken met andere landen lopen we nog een beetje achter. Opvallend is dat de oriëntatie naar financiele producten vaak nog gewoon offline begint, met adviezen van vrienden en kennissen. Pas dan begint de consument met online vergelijken. “De klantreis voor autoverzekeringen is zo’n 36 dagen, veel langer dan toen de consument op adviespersonen was aangewezen”, aldus GfK consultant Eric Landwaart. “In dat proces moet je als merk tegengekomen worden.”

Foto’s Peter Boer. Zie de volledige reportage hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond