Deel dit artikel
-

‘Big Data zet foodservicesector onder druk’

De mogelijkheden van Big Data maken dat de verhoudingen in de foodservice markt, waaronder horeca, catering en fastfood bedrijven, flink worden opgeschud. Dat is de conclusie van sectorspecialisten food en retail van de Rabobank, na consultatie van zo’n 100 foodservice professionals eerder dit jaar.

De ondernemer die zijn klant kent en het vertrouwen geniet, kan deze klant mobiliseren en daarmee beslissingen van de klant sturen. De toegang tot en kennis van de klant zijn geld waard, zegt Rabobank. De analisten voorzien dat Big Data kansen bieden voor nieuwe verdienmodellen voor vergelijkings- en boekingsites, maar ook voor bezorgers, voor routeplanners en zoekportals, voor zorgverzekeraars en fitnesscentra en de levensmiddelenhandel.

Foodservice ondernemers, zoals restauranthouders en cateraars, zullen op deze nieuwe ontwikkelingen in moeten spelen om toekomstperspectief te houden. Een onderscheidend aanbod is daarbij essentieel. Marktpartijen kunnen leren van supermarkten, die over het algemeen beter scoren op goed doordachte concepten en gedisciplineerde uitvoering daarvan. Ook hier geldt meten = weten en foodservice ondernemers kunnen dat meer en beter doen.

In de Verenigde Staten zie je fastfoodketens als McDonald’s en Subway al druk testen met Big Data: Wat zegt iemands auto over zijn bestelling, welk effect heeft het weer op omzet, hoe ver kan de prijs omhoog voordat de klant afhaakt, komt iemand die cash betaalt vaker terug dan iemand die met een creditcard afrekent, welk lettertype op de menukaart leidt tot meer verkopen, hoe hebben promoties het meeste effect? ‘De technologie om de verschillende data te analyseren wordt steeds goedkoper, dus vooruitstrevende ondernemers kunnen hier morgen al hun voordeel mee doen.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Walter van der Scheer

Interessant stuk, waarbij nu vooral gekeken wordt naar de eindstations, de B2C clubs. Grote veranderingen kunnen we ook verwachten van 1 niveau hoger in de keten: de producerende partijen en toeleveranciers die zien dat ze met slimme datadiensten hun onderscheidend vermogen kunnen verleggen van operational excellence (zo goedkoop mogelijk produceren) naar unieke inzichten op data waar alleen de producent toegang toe heeft. Een mooi voorbeeld is Bakkersland, ’s lands grootste bakkerij, die een algoritme toepast om de vraag naar brood per supermarkt, per dag, per broodsoort, te voorspellen. Niet alleen om de eigen productie beter te plannen maar ook om samen met supermarkten vraag te stimuleren en te sturen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond