Deel dit artikel
-

Een digitale kluis voor online wachtwoorden

Ondernemers Frederik Derksen en Tim Gerrits lanceren een digitale kluis voor online wachtwoorden. Vaulteq is een handzaam apparaatje dat je aan je router koppelt.

Derksen en Gerrits wilden een alternatief voor allerlei wachtwoorddiensten in de cloud, want die zijn in hun ogen niet veilig zijn. ‘Nederlanders zijn eigenlijk heel slordig, laks en zelfs onwetend als het gaat om de veiligheid van hun wachtwoorden’, zegt Frederik Derksen, CEO van Vaulteq.

De Vaulteq is een fysieke digitale kluis waarin je je wachtwoorden en andere vertrouwelijke data kunt opslaan. Het zorgt voor elke online dienst dat er een uniek wachtwoord wordt gegenereerd, zonder dat de gebruiker die zelf hoeft te onthouden. Alle in huis aanwezige gezinsleden kunnen ook gebruikmaken van de ‘vault’.

Premium-gebruikers krijgen daarnaast toegang tot hun wachtwoorden op afstand via een anonieme, beveiligde verbinding met hun eigen digitale kluis thuis.

Vaulteq is gestart met een voorverkoopcampagne op Indiegogo. In minder dan 24 uur heeft de hardwarestartup 9 procent van zijn doelbedrag van 50.000 opgehaald.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Juridisch Onderlegd

Leuk idee, alleen zijn er wel kantekeningen;

1. Niets is 100% veilig geen enkel kluis, digitaal of non-digitaal.
2. Is er nu een target voor hackers om te weten waar ze waardevolle data kunnen vinden.
3. De standaarden voor het hanteren van “veilige” wachtwoorden veranderen om de haverklap, hier zal zo’n dienst rekening mee moeten houden, ook zou het vrij zijn als ze aangaven wat zij verstaan onder “veilige” wachtwoorden, zodat consumenten zelf kunnen beoordelen of de autogegenereerde wachtwoorden voldoen aan de meest recente eisen.
4. Verder worden consumenten getraged, waaruit de interface van de app blijkt dat men een sorteringsfunctie toevoegd aan de applicatie voor de opslag wat op zich handig is, echter vraag ik me af in hoeverre het echt vele malen beter is dan een beveiligde usb stick waar men wachtwoorden en gevoelige documenten op kan slaan. In het promofilmpje wordt zelfs gerefereerd naar het maken van een duplicaat op een usb-stick!
5. Wat doe je met familieleden die komen te overleiden en gevoelige data, contracten, etc. op deze dienst hebben opgeslagen? Auhtorisatie delen zit er niet bij. Daarmee is het bijzonder lastig in deze gevallen, als je weet dat bedrijven hier regelmatig hiermee te maken hebben met nabestaanden. Dit brengt ook met zich mee dat dit niet ideaal is voor een bedrijf waar werknemers voor verschillende diensten moeten inloggen (denk ook aan Wet meldplicht datalekken). Daarmee is het lastig om te schalen voor een dergelijk bedrijf te schalen, waardoor de vraag ontstaat wat de groeistrategie en/of exit van deze heren zijn?

Conclusie;
Leuke dienst voor iemand die zich er niet in wil verdiepen met een simpel zoekopdracht in Google en gewoon het gemak wil, maar voor iemand die iets meer controle wil, is dit geen aanrader.
Lastig investeringsvoorstel…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond