Deel dit artikel
-

Aaiende virtuele karakters zijn aardiger

Uit onderzoek van de Universiteit Twente lijkt dat virtuele karakters die je aanraken als warmer en vriendelijker worden ervaren.

UT-promovendus Gijs Huisman onderzocht dit met een speciale mouw die je om je arm doet. Het onderzoek maakt deel uit van een breed onderzoek naar aanraking door computers.

Met behulp van vibratiemotoren geeft de mouw je het gevoel van een streling. Proefpersonen speelden een game met een avatar. Wanneer de avatar ze aanraakte, ervoeren ze de streling via de mouw. De strelende avatar werd aardiger gevonden door de proefpersonen dan wanneer de avatar ze niet aanraakte.

Aanraking is een biologische basisbehoefte, blijkt uit diverse onderzoeken. Mensen die worden aangeraakt, zijn meer geneigd om pro-sociaal gedrag richting de aanraker te vertonen. Een aanraking kan kalmerend en stressverlagend werken. Kinderen die te weinig aangeraakt worden, kampen met een zwakker immuunsysteem en hebben meer kans op leerproblemen.

Huisman is hij via Kickstarter een campagne gestart om de HEY bracelet op de markt te brengen. De HEY bracelet is de eerste armband die menselijke aanraking nabootst.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond