Deel dit artikel
-

‘Aandeel Facebook een kwart te duur’

Het aandeel Facebook is bij de beursgang een kwart te hoog geprijsd. Onderzoeker AME Research vindt, dat de zakenbanken te weinig rekening houden met toekomstige macro-economische en financiële risico’s.

De onderzoeker publiceert voor zijn klanten een adviesrapport waarin het stelt dat ze voorzichtig moeten zijn met investeringen in Facebook bij de prijs waartegen het bedrijf binnenkort naar de beurs gaat.

AME Research vindt een waardering van 53 miljard dollar redelijk. De huidige 75 miljard, volgens speculanten oplopend tot honderd miljard, is veel te hoog. Er is geen gezonde economische reden om zoveel voor een aandeel te betalen.

De kritiek richt zich enerzijds op de waardering die de begeleidende zakenbanken aan het aandeel geven. Anderszijds op de financiële potentie van het Facebookplatform.

‘De groei in het aantal gebruikers neemt af, de toegevoegde financiële waarde voor gebruikers is onduidelijk, de methode van de berekening van de toekomstige kasstromen te weinig rekening houdt met toekomstige macro-economische en financiële risico’s, volledige marktwerking ontbreekt en Facebook is te veel afhankelijk van onzekere advertentie-inkomsten.‘

Een van die onzekere factoren ligt in het toenemend mobiele gebruik van de profielensite. Bijna een half miljard leden gebruikt Facebook maandelijks via de mobiele telefoon. En dat aantal groeit. Vooralsnog heeft het bedrijf geen bewezen verdienmodel om geld te verdienen op dat vlak.

Het adviesrapport is niet per definitie negatief over Facebook. ‘Elke actieve Facebooker is nu 5 dollar omzet waard. Dat bedrag kan alleen maar groeien.‘

Investeerder Jim Rogers vindt het aandeel eveneens te duur geprijsd. Zijn voorkeur gaat uit naar technologiebedrijven, ondernemingen die bouwstenen voor anderen maken.

ZDnet brengt andere kritieken bijeen en merkt onder meer op dat gebruikers betrekkelijk weinig vertrouwen in de profielensite hebben en dat het financiële vooruitzicht niet zo zonnig is als toen Google naar de beurs ging.

Marktkenners stellen, dat de grote winnaars bij de beursgang de investeerders zijn die in de afgelopen jaren een belang in Facebook opbouwden. Zij krijgen nu de gelegenheid uit te stappen en hun ‘sociale kapitaal’ te verzilveren in harde euro’s en dollars.

Foto: Autoviva (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Christian

Vergeet niet de banken die de beursgang begeleiden ook ontzettend veel geld opstrijken. Zij hebben er baat bij dat de introductieprijs zo hoog mogelijk is.

De prijs wordt dan ook opgedreven en het is in mijn ogen momenteel een onzekere investering, maar dat was Google destijds ook en zie hoe hoog de koers van het aandeel nu staat. Echter zijn de economische omstandigheden ook in het nadeel van Facebook.

Facebook moet nieuwe technologieën ontwikkelen en gerichte overnames doen wil het zijn leidende positie behouden.

Edwin Res

Ehm…. Dat zijn enkel geruchten dat het 75 miljard (tot 100 miljard) waard is. En puur gezien is de waarde van een bedrijf alle toekomstige cashflows bij elkaar. De inschatting daarvan is heel onzeker

Elke procentpunt verandering in groei is essentieel bij deze waarderingen. Hevige uitslagen en volatiel verloop zijn de enige zekerheden. Verder blijft het heel veel gissen naar de echte waarde.

Overigens: door enkel 5% naar de beurs te brengen wordt het aandeel extra schaars en dus geeft het een hogere waardering door onnatuurlijke vraag en aanbod verhouding.

Christian

Hallo Edwin,

Goede punten, zoals je zelf al zegt is het vooral gissen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond