Deel dit artikel
-

ACM en AT onderzoeken veiligheid en juiste informatie bij verkoop slimme apparaten

Toezichthouders ACM en Autoriteit Telecom gaan onderzoek doen naar de veiligheid en de juiste informatie bij de verkoop slimme apparaten.

Wie een slim apparaat koopt, hoort een veilig product te krijgen dat tijdens de gehele normale levensduur goed en veilig te gebruiken is, ook in gebruikelijke combinaties met andere apparaten. Daarom staat in nieuwe regels expliciet dat een slim apparaat digitaal veilig moet zijn, en dat verkopers functionaliteits- en beveiligingsupdates voor de software moeten aanbieden en de consument moeten laten weten wanneer die beschikbaar zijn.

Ook moeten verkopers duidelijk maken wat de gevolgen zijn als de updates niet worden geïnstalleerd. Dit moet ten minste zo lang als bij de aankoop is afgesproken en afhankelijk van het apparaat kan die termijn zelfs langer duren. Bij overtredingen kunnen sancties opgelegd worden.

De onderzoekers kopen diverse slimme apparaten in fysieke en online winkels. Hierbij kijken ze welke informatie ze krijgen over onder andere de digitale veiligheid en het updatebeleid, functionaliteit, aan welke andere apparaten ze gekoppeld kunnen worden en met welke softwaresystemen ze kunnen werken. Vervolgens testen ze de apparaten op digitale veiligheid en volgen ze hen gedurende een periode om te kijken hoe de fabrikant en leverancier omgaan met de updates.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond