Deel dit artikel
-

Adobe gelooft heilig in het datagedreven adverteren

Adobe heeft vandaag tijdens de Adobe Summit Europe in Londen nieuwe advertentiemogelijkheden in Adobe Marketing Cloud aangekondigd. Hiermee wordt het volgens het bedrijf eenvoudiger om data-inzichten om te zetten in creatieve advertentiecontent en gebruikers gepersonaliseerde boodschappen en aanbiedingen voor te zetten.

Adobe heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in zijn online marketing-technologie en elk voorjaar presenteert het bedrijf zijn nieuwste vorderingen op dit gebied.

Op de beursvloer van London ExCel zijn de komende twee dagen tientallen producten van Adobe en partners te zien. Het lezingenprogramma omvat bijdragen van acteur, producer en activist Colin Farell, topchef Heston Blumenthal en tv presentator Davina McCall. Vodafone, Spotify, O2, Sky, Aston Martin Lagonda en Unilever lichten cases toe.

Het buzzwoord dat dit jaar wel erg de nadruk krijgt is datagedreven adverteren. Adobe kondigde bijvoorbeeld nieuwe data science-functionaliteit aan voor Adobe Creative Cloud en Adobe Marketing Cloud, twee cloudproducten met brede toepassingsmogelijkheden. De nieuwe algoritmen tonen volgens het bedrijf ‘onverwachte patronen’ op basis van miljarden datapunten, zodat bijvoorbeeld bezoekersverkeer nog slimmer gestuurd kan worden.

Met uitgebreidere mogelijkheden voor analytics kan volgens Adobe beter ingespeeld worden op de klantreis. Relevante content kan real-time verwerkt worden. Inclusief ondersteuning voor video-advertenties, mobiele doelgroepen en locatiegegevens. Binnen de Creatieve Cloud kunnen bijvoorbeeld gezichten beter worden herkend, waarbij Adobe graag verwijst naar Shazam.

Datawetenschap wordt de komende jaren onmisbaar, zegt Adobe, die vandaag tevens de resultaten presenteerde van de Adobe Digital Index (ADI) EMEA Best of the Best 2015.

De gemiddelde consument heeft zo’n zes, met internet verbonden, apparaten in huis die zij vrijwel dagelijks gebruiken. 85 procent van de ondervraagden wisselt regelmatig van apparaat, afhankelijk van de taak. De klantreis is hierdoor behoorlijk gefragmenteerd.

Merken zijn hier nog onvoldoende op ingericht, constateert Adobe. Slechts veertig procent van de ondervraagden uit het onderzoek zegt dat bedrijven een consistente en gepersonaliseerde ervaring via alle apparaten biedt. Marketeers die niet investeren mobiele cross-device ervaring, lopen het risico om steeds verder achterop te raken.

“Het is voor ons ook een leerproces geweest,” zegt Brad Rancher, hoofd digitale marketing van Adobe. “Wij hielpen bedrijven met hun websites en met creatieve processen, maar niet met de totale klantervaring. Voorheen was marketing vooral gericht op conversie, nu gaat het meer om de vraag wat mensen met producten en diensten doen. Dus moet je klanten blijven volgen en ondersteunen.”

Adobe investeert ook steeds meer in tools voor content marketing. Het bedrijf biedt bijvoorbeeld niet alleen een uitgebreid bestand met grafische illustraties voor websites, maar geeft nu ook aan wat de gemiddelde klikscore per plaatje is, op basis van historische informatie.

Gisteren werd de overname van Livefyre afgerond, een platform voor content curatie en engagement.  De software herinnert enigszins aan het Nederlandse Coosto. Het systeem struint sites af op zoek naar inhoud waarin verwezen wordt naar de merknaam, producten of concurrenten. Die informatie kan dan weer elders worden gedeeld.

CEO Jordan Kretchmer betrad vanochtend het podium om uit te leggen dat Livefyre onderdeel wordt van Adobe Experience Manager en geïntegreerd in Adobe Marketing Cloud.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond