Deel dit artikel
-

‘Amazon is 7 procent duurder dan bol.com’

Een steekproef onder de 125 populairste producten laat zien dat Amazon voor Nederland gemiddeld 6,8 procent duurder is dan bol.com. Het Nederlandse platform is in 61 procent van de gevallen het goedkoopst.

Bovendien is Amazon in de top vijf producten vrijwel altijd procenten duurder dan bol.com. Dat is af te leiden uit cijfers die Bart Manders van Greenhouse Group met Emerce deelde. Het hoofd van de afdeling Marketplaces exporteerde de top 25 uit de productgroepen Games, Beauty, Elektronica, Gereedschap en Woonaccessoires en analyseerde die.

Waar Amazon wordt toegedicht dat het goedkoper is dan Nederlandse shops, laat de vergelijking tussen twee e-tailgiganten dat niet zien. In de productgroep Elektronica is Amazon zelfs meestal (76%) veel duurder. Gemiddeld prijsverschil: 14 procent. “Het heeft helemaal geen nut om over de grens te gaan shoppen. Waarom zou je naar Amazon gaan”, zegt Manders “niet vanwege de prijzen. Mogelijk wel vanwege de long tail. Hun assortiment bestaat uit 300 miljoen items, maar daar zit ook veel rommel en fraude tussen.”

Manders: “Ook viel mij op, dat alle producten die bol.com weergeeft als meest populair allemaal producten zijn die zij zelf verkopen en niet via 3rd party sellers.”

Klanten van Greenhouse Group, doorgaans zijn dat grotere marktpartijen, vrezen dat Amazon een prijzenoorlog moet ontketenen willen ze in Nederland een dominante marktpositie veroveren. “Er heerst totale gekte rondom Amazon. Mensen vergeten dat er bij bol.com drie keer meer klanten komen, dat ze goede leveringsvoorwaarden hebben, voor zakelijke klanten goed bereikbaar zijn en kwalitatief goed assortiment voeren. Amazon daarentegen is voor grootzakelijke verkopers heel vervelend om zaken mee te doen.”

In het geval van een prijzenoorlog vreest de expert dat bol.com en Amazon de prijzen moeten gaan drukken bij hun leveranciers. De slachtoffers daar zijn de retailers en groothandel. De consument profiteert, want krijgt lage prijzen.

Het Amerikaanse e-commercebedrijf staat op het punt om Amazon.nl in gebruik te nemen als volwaardige webwinkel. Tot op heden zijn daar enkel boeken te koop. Al het e-commerceverkeer voor andere producten wordt momenteel nog doorgestuurd naar een Nederlandse versie van Amazon.de.

Foto: Images Money (cc)

Deel dit bericht

30 Reacties

Ricardo van Woerden

“Ook viel mij op, dat alle producten die bol.com weergeeft als meest populairallemaal producten zijn die zij zelf verkopen en niet via 3rd party sellers”…. Lekker naief zeg om daar ‘verbaasd’over te zijn: NATUURLIJK laat BOL in een product categorie waarin zij zelf verkopen haar eigen producten als ‘meest populair” zien. BOL beheert de data en ze kunnen communiceren wat ze zelf willen.

Blockchain killer

De reactie van amazon Nederland zal zijn…. 8 procent goedkoper!

Bart Manders - Greenhouse

Beste Ricardo,

Dit zegt CEO bol.com in januari dit jaar tegen emerce

“Inmiddels zitten er 23.000 externe handelaren op bol.com. “Wij zijn winkel 23.001. Zo moeten we onszelf zien”, zodat het bedrijf en de organisatie zichzelf ertoe verplicht om zich volledig te richten op platformactiviteiten”

https://www.emerce.nl/nieuws/partners-binnen-2-jaar-meer-omzet-bolcom

Als je dan jezelf op een van de belangrijkste dagen van het jaar zo openlijk voortrekt op je “collega verkopers”verbaas ik mij daar over. Dat klopt :-).

Groet,

Bart

Wesley - 1987

En bol.com is de duurste webwinkel van nederland. Hoeveel moet amazon dan wel niet zijn.

Games koop ik al jaren niet meer bij bol.
Kijk altijd op budgetgaming.nl zie je zo bol veels te duur is.

Laurens

Bol.com hoort Amazon aankomen en vreest het ergste. Even een onderzoekje eruit knallen in de hoop dat mensen Bol.com nog onthouden als het zo ver is…

Mark

Ik zag dit bericht ook op LinkedIn van een Greenhouse medewerker. Dacht bij dit LinkedIn bericht. Waar zijn de details. Welke producten? Top 25 volgens bol.com of volgens Amazon? Nu ik het hier lees denk ik dit weer. Sorry, maar neem deze berichtgeving maar niet al te serieus.

Bart Manders - Greenhouse

@Mark:

Als je me even een DM stuurt via Linkedin kan ik je exact aangeven welke producten (EAN’s) we bekeken hebben. Het gaat om de top 25 populairste producten per categorie volgens bol.com.

Mark

@Bart: ✔️

Wouter

Maar bol.com houd t handje nog immer omhoog bij het moederbedrijf. Deze legt gewoon puur bij wat nodig is om papieren in balans te krijgen.

Wouter

@laurens Amazon heeft wel degelijk issues. Pr issues zoals bizarre behandeling van DC-personeel. Dingen zoals t alleen al hebben over t creeren van een vakbond of een “leefbaar-loon” = ontslag. Maar ook de hoeveelheid neppe merkproducten die via Amazon worden verkocht zonder problemen is echt een issue. Amazon is mij kwijt als potentiele klant, maar ongetwijfeld zal t een succes worden want arrogant veel $ zit in de belastingloze-gehamsterde-oorlogskas.

Blockchain killer

Ik begrijp gewoonweg niet waarom een Amerikaans bedrijf gewoon lukraak over maar “zijn” gangetje kan gaan (Amazon in dit geval dus) maar dat viceversa het allemaal heel erg lastig is; een niet US bedrijf in de US, importheffingen, greencards, wetgevingen, Trump met z’n protectionisme…

Ik weet de de US voor loopt op de EU maar laatsgenoemde is inmiddels volwassen genoeg om zelf iets te “ontwikkelen” meen ik…

Ok ik snap het eigenlijk wel; politiek……..

Dennis

Heeft het prijsverschil op dit moment niet gewoon te maken met de verzendkosten?
Voor mensen uit Duitsland is het weer goedkoper om bij wijze van spreken bij Amazon te kopen ipv. Bol.com

Ricardo van Woerden

@ Bert Manders Met alle respect hoor, maar ik begrijp echt niet wat er niet te begrijpen valt aan het feit dat BOL zelf alle data en publicatie en management van zichtbara data verzorgd. Het is mij inziens dus erg naief om te denken dat BOL NIET haar eigen producten in goed lopende categorien voorrang geeft.

ik heb zelf enige tijd verkocht op BOL en het ‘toevallig’praktisch onmogelijk om met BOL te concurreren in een bepaalde product categorie ondanks dat jouw prijs,kwaliteit en levering snelheid hetzelfde of beter is. Dit is echt geen toeval.

Het zal wel nooit gebeuren, maar eigenlijk zou een platform zoals BOLzich moeten focussen om het platform te verbeteren, meer traffic,etc,etc, en dus NIET concurreren met de verkopers op haar platform.

Bart Manders - Greenhouse

@Ricardo, volgens mij praten we langs elkaar heen.

Bol.com maakt absoluut ge/misbruik van alle data die ze hebben. Vandaar ook mijn opmerking dat het me opvalt dat al hun populaire producten hun eigen producten zijn.

Er zijn daar intern ook nog wel wat discussies te beslechten tussen de mensen van de winkel- en de platformteams.

Wouter H

Een lagere prijs dan een concurrent maakt een artikel al snel tot een populair artikel binnen een webwinkel. Als je vervolgens al die populaire artikelen binnen 1 webwinkel als vertrekpunt neemt om een vergelijking te maken met een concurrent, dan kan de conclusie over wie de goedkoopste is nooit een verrassing zijn.

Je dataset is daarmee vooringenomen en de conlusie is daarmee zwaar gekleurd. Als ik zo vrij mag zijn, je steekproef is daarmee erg slecht uitgevoerd en dit artikel op Emerce is daarom nietszeggend.

Ik zeg, terug naar de tekentafel en voer eens een degelijke, onafhankelijke steekproef uit. Neem eens de 125 artikelen die over een gehele branche het meest populair zijn of zet er voor de aardigheid eens de top 125 van Amazon tegenover. Je zal zien dat de conclusie opeens heel anders komt te liggen.

Bart Manders - Greenhouse

@ Wouter H, ken je dat spreekwoord over de beste stuurlui…?

Natuurlijk zijn hier gaten in de schieten. maar ik heb een poging gedaan. Nu mag jij.

Wil je de EAN’s hebben dan mag je het helemaal naar jouw onderzoeksstandaarden nog een keer uitvoeren?

Of wil je liever alleen anoniem roepen dat het allemaal niet klopt?

M.

Helemaal mee eens Wouter; hele goede kans (nouja, zeg maar gewoon 100%) dat als er was uitgegaan van de top-25 van Amazon, zij ineens als goedkoopste uit de bus zouden zijn gekomen.

Mark

Mooi artikel.

Ondertussen heb ik mijn Sinterklaas inkopen gedaan, met meerdere dingen bij Amazon vandaan en heb ik me afhankelijk van het product €2 – €15 bespaart tov Bol.com.
Ik heb bij Bol wel een kookboek en een bordspel vandaan gehaald. Een van de twee was bij Amazon €7 goedkoper (op een prijs van €21!), maar in het Duits wat het wat minder makkelijk speelbaar maakt met het gezin.

Ik hoop dat Amazon snel op de vingers getikt wordt voor een waardeloze business praktijken en concurrentie vervalsing, maar als consument ga ik wel achter mijn portemennee aan.

Bol heeft producten waarbij ze goedkoper zijn, maar het meerendeel is gewoon veel te duur tov bijna alle concurrenten.

Ik denk dat we hier inderdaad te maken hebben met een self fulfilling prophecy, waardoor Bart en de Greenhouse group helaas niet erg professioneel overkomen. Maar het is vast wel goed voor de kliks als ik kijk naar het aantal reacties.

Mark

Oke, nog een Mark. 😉

Ter info ik heb contact opgenomen met Bart Manders via Linkedin. Die weet van niets.

Erwin Boogert

Wat bedoel je te zeggen, Mark?

Wouter H

Nou nou Bart. M’n kritiek is misschien wat hard -hoewel ik vind dat het best mee valt-, maar is het dan gelijk nodig om op de man te spelen? Komop zeg, iedereen maakt wel eens een blunder, trek het je niet zo aan.

Maar om te laten zien dat ik niet de beroerdste ben en anoniem wat roeptoeter, heeft deze stuurman jouw onderzoek even in het kort opnieuw uitgevoerd.

Als dataset gebruik ik de Tweakers.net Pricewatch.

Bol.com heeft 9208 producten in de Pricewatch staan
Amazon.de heeft 62013 producten in de Pricewatch staan

Bol.com heeft in de Pricewatch een prijsindex van 92,1. Dat betekent dat zijn prijzen 7,9% onder gemiddeld liggen.
Amazon heeft een prijsindex van 86,9 (13,1% onder gemiddeld)

Hieruit kunnen we concluderen dat, grosso modo, Amazon zo’n 5 procentpunt goedkoper is dan Bol.com ten opzichte van het gemiddelde in de markt.

Welnu, ook in mijn onderzoek zijn de nodige gaten te schieten.

Alleereerst is het niet een onderzoek waarin louter gekeken wordt naar Bol.com vs. Amazon, maar wordt er branchebreed gekeken en vergeleken met alle andere webwinkels die in de Pricewatch staan. Dat maakt het per definitie een iets ander onderzoek dan het jouwe, maar ik denk zelf dat we dat wel voor lief kunnen nemen.
Ook zien we dat Amazon veel breder vertegenwoordigd is in de Pricewatch, ze hebben pak ‘m beet 6 keer zo veel producten in de Pricewatch staan. Hoe groot de overlap is in producten en hoe de prijzen zich verhouden op de producten die inderdaad in beide winkels te koop zijn, heb ik niet voor je uitgezocht.

Werkse nog vandaag!

Mark

@Erwin,

Op verzoek van Bart heb ik contact met hem opgenomen. Zodat hij data kan delen. Maar hij weet van niks.

Zie onderstaand bericht:

Bart Manders – Greenhouse 2 december, 2019
@Mark:

Als je me even een DM stuurt via Linkedin kan ik je exact aangeven welke producten (EAN’s) we bekeken hebben. Het gaat om de top 25 populairste producten per categorie volgens bol.com.

Bart Manders - Greenhouse

@Mark: er werken (what are the odds?) 2 Bart Manders’en bij Greenhouse . Je hebt denk ik de verkeerde benaderd. 🙂

peter

mooi geval van typische confirmation bias hier. Je hebt de heilige overtuiging dat bol.com over het algemeen duurder is dan andere webwinkels in nederland. er komt een artikel dat beweert dat amazon 7% duurder is dan bol.com.
Dit gaat in tegen je overtuiging dat bol duur is, en dus voel je keihard de behoefte om argumenten aan te dragen dat dit onderzoek ruk is.

Los van de opzet van dit onderzoek, prijzen van identieke producten zijn met elkaar vergeleken en daaruit blijkt dat amazon gewoon duurder is. punt.

Blockchain killer

Wij gaan straks toch niet nostalgisch worden als Bol straks verslagen is door Amazon hé jongens? Netzoals wat bv Hyves is gebeurd, toen kreeg je ook ineens zo’n spinoff; hyven.nl….

Marcel

Je neemt de populairste producten op Bol en vergelijkt die met de prijzen op Amazon.

Er is een reden dat die producten zo populair zijn op Bol, waarschijnlijk o.a. omdat de prijs goed is.

Wil je dit onafhankelijker doen, dan zul je bijvoorbeeld de best verkochte producten in Nederland moeten nemen en die vergelijken met Amazon en Bol. Dan heb je een productset die los staat van de aanbieder en kun je eerlijk vergelijken. Waarbij natuurlijk Bol nog steeds een klein thuisvoordeel heeft.

Wouter H

De confirmation bias waar Peter over spreekt in zijn comment ligt natuurlijk geheel bij Bart en bij de Greenhouse Group. Als je het artikel en de reacties van Bart leest, dan is het voor Greenhouse Group blijkbaar heel belangrijk dat Bol beter uit de verf komt dan Amazon.

Bart concludeert op basis van zijn aselecte steekproef dat bol.com op deze 125 artikelen over het algemeen goedkoper is. Bon, er zijn wat prijsjes vergeleken en bol.com was vaak goedkoper dan Amazon. Tot zo ver prima.

Waar het vervolgens mis gaat is dat Bart veel te ver doordraaft in zijn conclusie. Hij stelt letterlijk dat het helemaal geen nut zou hebben om bij Amazon te bestellen want Amazon is volgens zijn steekproef duurder dan bol.com. Om zijn standpunt nog even aan te dikken noemt hij zelfs het woord fraude als hij het over Amazon heeft. Ook stelt hij dat de klanten van Greenhouse Group vrees hebben voor Amazon. Dit alles suggereert dat zijn onderzoek een poging is om zijn klanten gerust te stellen voor de komst van de grote boze Amazon.

Die suggestie wordt versterkt door Bart zijn reacties onder het artikel.

Wordt Bart namelijk geconfronteerd met de vooringenomenheid (oftewel bias op z’n Engels) van z’n onderzoek, dan schiet hij meteen in de verdediging. Hij verwijst naar spreekwoorden en naar de anonimiteit van reaguurders (alsof het uitmaakt wie een argument ter tafel brengt). Had hij zich onafhankelijk en wellicht ook wat professioneler op willen stellen, dan had hij die kritiek ter harte genomen. In de plaats daarvan begint hij van zich af te bijten.

Om het nog mooier te maken, stelt hij voor om de EANs, waarop hij zijn onderzoek gebaseerd heeft, te delen zodat men het onderzoek zelf opnieuw kan doen. Bart toont daarmee aan dat hij totaal niet begrijpt (of wil begrijpen) waar zijn onderzoek nu juist volledig de mist in ging. Namelijk de aselecte steekproef welke enkel bestaat uit producten die goed verkopen op bol.com. Oftewel precies die 125 EANs die hij uitgekozen heeft om te vergelijken.

Het zal sommigen misschien verbazen, want het is blijkbaar een publicatie van heel artikel waard als er iemand eens 125 prijsjes vergeleken heeft, maar het vergelijken van prijzen is helemaal niet een nieuw fenomeen. Zo zijn er vergelijkingssites die dat doen, alwaar een consument zelf de prijzen kan vergelijken. Het mooie is dat die sites een schat aan data tot hun beschikking hebben. Uit die data kan je hele mooie conclusies trekken. Conclusies welke gebaseerd zijn op een onafhankelijke dataset.

Maar die big data heb je niet eens nodig om te kunnen concluderen of Amazon of bol.com goedkoper is. Want zoals ik al schreef in mijn eerdere reactie, hebben sommige van die vergelijkingssites een prijsindex publiekelijk zichtbaar op hun website. Zo ook bijvoorbeeld Tweakers.net. Daaruit komt glashelder naar voren dat Amazon.de over het algemeen fors goedkoper is dan bol.com, namelijk 5 procentpunt ten opzichte van bol.com.

Door simpelweg even naar die prijsindex te kijken had Bart al kunnen concluderen dat Amazon.de fors goedkoper is dan bol.com. Of dat is wat zijn klanten graag willen horen dat weet ik niet. Maar het had hem de tijd van zijn onderzoek en waarschijnlijk ook deze toch wel gênante vertoning op Emerce bespaard.

P de Boer

Mijn complimenten aan Wouter H. Het onderzoek betreffende de prijsvergelijking via de prijsvergelijkers alléén vind ik al een beter beeld geven dan dit artikel.

Bart Manders - Greenhouse

Ook mijn complimenten Wouter!

Misschien moeten we een keer koffie drinken, dan kunnen we beide onze gedachten toelichten. De koffie staat klaar in Eindhoven, je bent van harte welkom.

Je weet me vast te vinden op Linkedin of
via voornaam.achternaam@greenhousegroup.com

Bart Zoetmulder - Tweakers (DPG media)

@Wouter, ik was ook meteen getriggerd bij het zien van dit artikel. Wij hebben naar mijn bescheiden mening inderdaad veel betere en onafhankelijke data om dit soort conclusies te trekken. Toevallig ken in Bart Manders zakelijk en zodoende heb ik hem meteen een uitnodiging gestuurd om weer eens bij te praten. Ik zal hem dan zeker onze data laten zien. En daaruit blijkt in vrijwel alle gevallen dat Amazon goedkoper is dan Bol.com. Wij kunnen dat zowel uit Tweakers, als uit HardwareInfo data trekken en ik acht dat behoorlijk betrouwbaar. Inderdaad meer betrouwbaar dan deze steekproef.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond