Deel dit artikel
-

Amazon voor de helft klimaatneutraal in 2030

Amazon presenteert later dit jaar zijn strategie om helemaal CO2-neutraal te opereren op lange termijn. Het meest nabije doel, naar eigen zeggen heel ambitieus, is om de helft van alle logistieke verzendingen per 2030 klimaatneutraal uit te voeren.

Intern verwijst Amazon naar dat streven met de projectnaam ‘Shipment Zero’. Zoals uit een kleine toelichting blijkt is dat een van een reeks initiatieven om de complete Amazon-organisatie CO2-neutraal in te richten.

In de loop van dit jaar belooft de e-commercegigant de details van zijn huidige milieubelasting te publiceren. Daarbij zal het ook op onderdelen de doelen en bijbehorende programma’s presenteren.

Topman Dave Clark uit de operationele tak van Amazon licht toe: “Afgelopen twee jaar hebben we een wetenschappelijk model ontwikkeld om onze afdelingen te voorzien van hun carbon footprint. Met deze gedetailleerde informatie kunnen ze gericht de wegen in kaart brengen om hun CO2-uitstoot te verlagen.”

Google werkt sinds 2017 CO2-neutraal. Dat betekent niet dat het geen koolstofdioxide uitstoot, maar dat het netto evenveel groene energie opwekt als dat het verbruikt voor de vuile uitstoot. Het merendeel van die uitstoot wordt gegenereerd door de twee dozijn datacentra die verspreid over de wereld staan. Amazons definities worden later dit jaar bekend.

Thuiswinkel.org lanceerde op de Webwinkel Vakdagen de rekentool Bewust Bezorgd. Daarmee kunnen webwinkels nagaan wat de CO2-impact van de pakketbezorging is en welk effect reductiemaatregelen hebben. Het rekenmodel is door Thuiswinkel.org, Connekt en Topsector Logistiek ontwikkeld in samenwerking met grote online winkels als bol.com, wehkamp, Coolblue en Otto en vervoerders PostNL, DHL en Dynalogic.

Foto: hepburn wind (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond