Deel dit artikel
-

Amazon laat klanten gratis boeken lenen

Webwinkel Amazon.com zet de boekenwereld nog iets verder ondersteboven. Amerikaanse klanten kunnen vanaf vandaag gratis e-boeken gaan lenen voor een maand. Een digitaal boek kopen is verleden tijd.

Zelfs voor liefhebbers van nieuw verschenen werk wil Amazon de favoriete bestemming worden. De zogeheten Kindle Owners’ Lending Library bevat namelijk ook boeken die op de actuele bestsellers staan. Met de klik op de Kindle downloadt de klant een nieuw elekronisch boek.

De gratis boekendienst kent wel een aantal beperkingen. Allereerst is hij enkel beschikbaar voor abonnees van Amazon Prime. Daarbij betalen Amerikanen tachtig dollar per jaar om al hun aankopen gratis te laten verzenden. En daar hoeven ze nooit langer dan twee dagen op te wachten.

Een tweede voorwaarde is dat de klant een Kindle heeft, Amazons eigen tabletreeks.

Dit is niet enkel slecht nieuws voor boekuitgevers. Zij verkopen immers liever boeken dan dat ze ze verhuren. De kans bestaat dat deze moderne van flyeren de leeslust ook opwekt. Aangezien Amazon maar een boek per maand gratis verstrekt, ontstaat ook een kans tot upsell voor tweede en volgende boeken.

Meer nog dan de boekuitgevers heeft Amazon hiermee een echte, grotere concurrent in het vizier: Google.

Amazon ontpopt zich steeds meer als distributeur van digitáál vermaak. Daardoor hoeft het minder te investeren in fysieke logistiek. Het bedrijf verkoopt al digitale boeken, muziek, films en tv-series via de Kindle. De gratis boeken zijn niet meer dan een lokkertje voor twijfelende consumenten. Het geld wordt verdiend met de andere media, waarvoor men wel betaalt.

Vorige maand lanceerde Amazon zijn tabletcomputer Fire. Dat apparaat heeft een kleurenscherm en draait op Android. Alle verwijzingen naar Google zijn echter vervangen voor links naar Amazon. Klikt iemand naar de downloadwinkel dan komt hij in Amazons shops terecht.

Het is wel mogelijk om apps te downloaden naar de tablet. Maar ook dan geleidt Amazon de gebruiker naar zijn eigen downloadwinkel en niet naar die van Google. En Google investeert juist veel geld om zich meer de rol van distributeur toe te eigenen. Zowel op het terrein van boeken als muziek, video en software.

De Fire kost 200 dollar. Androidtablets van elektronicafabrikanten zijn duurder.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond