Deel dit artikel
-

Amazon verweeft games met vraag-antwoord-dienst

Vragen beantwoorden aan andere internetgebruikers en daar virtueel speelgeld mee verdienen dat bij webwinkels in te ruilen is voor echte goederen. Dat is het model achter een dienst die Amazon.com eind dit jaar lanceert.

Eigenlijk had Questville, want zo heet de nieuwe Amazon-dienst, nog voor afgelopen jaarwisseling online moeten zijn. In een blogbericht legt het bedrijf echter uit dat gebrek aan capaciteit een rem zette op die plannen. Nu is het idee om Questville voor het einde van het huidige jaar te lanceren.

Questville is een variant op een reeds bestaande dienst van Amazon, Askville. Op Askville.com kunnen internetters vragen voorleggen aan anderen. Wie de vraag het best, meest gedetailleerd, beantwoord krijgt de meeste punten. Die punten bij elkaar opgeteld worden omgezet in virtuele goudstukken, die omgeruild kunnen worden bij webwinkels.

Anders dan Askville bevat Questville een spelcomponent. Belangstellenden kunnen zich inschrijven om met of tegen anderen een online spel te spelen en en passant vragen te beantwoorden van anderen. Ook hier worden de beste antwoorden met de meeste punten beantwoord. Verdere details moeten nog blijken.

Google had tot eind 2006 de site Google Answers in bedrijf. Daar kon men ook vragen stellen die door anderen beantwoord werden. Het vergelijkbare Yahoo Anwsers behoort nog steeds tot een van de beter bezochte Yahoo-sites. En sinds enkele maanden heeft profielensite LinkedIn ook een rubriek Answers. Daar leggen zakenlui elkaar vragen voor. In Nederland bestaat geen dienst die iets op vergelijkbare schaal doet.

Askville is in zekere zin een variant op Amazons Mechanical Turk. Bij die dienst worden echter geen kennisvragen maar operationele handelingen uitbesteed, bijvoorbeeld hulp bij de zoektocht naar Steve Fossett (zonder succes).

Bron foto: davidbolton (CC) 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond