Deel dit artikel
-

Amsterdam Drone Week: ‘The way out is the way up’

Het in Enschede gevestigde dronecluster Space53 gaat samenwerken met KLM, Port of Rotterdam, Luchtverkeersleiding Nederland en Rijkswaterstaat in Dutch Drone Delta. De oprichting daarvan werd vanochtend aangekondigd in de RAI in Amsterdam tijdens Amsterdam Drone Week.

Het consortium gaat vanaf januari 2020 aan de slag met een reeks van activiteiten zoals medische transporten, beveiliging en inspecties van havens en uiteindelijk het vervoer van vracht en personen door de lucht. In het begin zal de nadruk komen te liggen op de veilige integratie van bemand en onbemand verkeer, maar op termijn wil men vervoer van vracht en personen tussen en binnen steden realiseren.

De kernpartners zijn naast Space53, KLM, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), Royal Schiphol Group, Port of Rotterdam, KPN, a.s.r. schadeverzekeringen, RAI, Connekt, Antea Group, Koninklijke NLR, AirHub en Rijkswaterstaat.

‘The way out is the way up,’ sprak Patrique Zaman van Avy, fabrikant van drones, vanochtend tijdens de opening van de Amsterdam Drone Week. Zijn bedrijf is betrokken bij het experimentele vervoer per drone van bloedproducten tussen de Sanquin Bloedbank en Nederlandse ziekenhuizen. Door een drone in te zetten hoeft bijvoorbeeld een spoedlevering van bloed geen gebruik te maken van vervoer over de weg. Zaman gaf Rotterdam als voorbeeld, een stad waarvan het verkeer steeds meer dichtslibt. “De technologie die gebruikt wordt voor zelfrijdende auto’s kun je beter voor luchtvervoer inzetten. Dat maakt die steden schoner en meer leefbaar.”

Drie burgemeesters Christian Lösel (Ingolstadt), Onno van Veldhuizen (Enschede) en Petra Dalunde (Stockholm) bespraken vanochtend hun ambities op het gebied van drones. Zo gaat Stockholm een praktijklab opzetten samen met de bewoners. “Mensen maken zich zorgen over de privacy, maar zien ook de voordelen. We moeten toepassingen samen met de publieke sector en bewoners ontwikkelen.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond