Deel dit artikel
-

Ankorstore opent kantoor in Nederland

De B2B-marktplaats voor retailers en merken Ankorstore opent een Nederlands kantoor. Dat is onderdeel van een internationaal groeiplan van de Fransen.

Eigenlijk had er al een fysiek kantoor moeten zijn, maar vanwege het coronavirus werkt men voorlopig vanuit een virtueel kantoor. Dat houdt in: Nederlandse mensen bedienen de lokale markt, maar er is nog geen gebouw in Amsterdam dat partners en klanten kunnen bezoeken.

Dat beeld geldt niet enkel voor Nederland, zo vertelt Nicolas Cohen aan Emerce. Ook in Duitsland, Engeland en Zweden en zelfs op de thuismarkt ontwikkelt Ankorstore zich anders dan de ondernemers verwachtten. “We hebben een hoofdkantoor in Parijs waar duizend man zit, maar kozen voor een bescheiden locatie met een kernteam dat sales doet. Voor de bezetting zijn we dieper het land in getrokken”, meer kleinere lokale kantoren.

Cohen, op zijn thuismarkt een bekend ondernemer in e-commerce, stelt dat het met name een uitdaging is om een bedrijfscultuur te bouwen en onderhouden. Het beleven van gemeenschappelijke ervaringen en taken is moeilijker te faciliteren wanneer collega’s elkaar niet fysiek treffen voor vergaderingen of versnaperingen. “Niettemin weten we indrukwekkend snel te groeien.”

Ankorstore biedt een online platform waar fabrikanten en merken hun producten kunnen tonen aan retailers die bezig zijn met de inkoop. Tot 2020 had het platform moeten concurreren met beurzen, maar het coronavirus gooide daar alle deuren op slot. De Franse marktplaats voorzag, net als het Nederlandse Orderchamp, in een onverwacht grote plotselinge vraag.

Zesduizend merken bieden nu hun producten aan op het Europees werkende platform. “Dat is voldoende om een goede business te draaien, maar het moet meer. De omvang van het minimum aanbod wisselt per categorie. De verhouding vraag naar lokaal aanbod versus internationale producten wisselt ook per land.”

Geld verdient Cohen met succesvolle bemiddelingen: een commissie per transactie die hij helpt faciliteren. Het percentage ligt bij de eerste order hoger dan bij vervolgorders, om herhaalaankopen te stimuleren.

In mei 2021 haalde de onderneming in een tweede investeringsronde 100 miljoen dollar groeigeld op. De helft daarvan gaat naar IT, de andere helft naar marketing en verkoop. “We moeten blijven opschalen, want zijn van meet af aan gericht op Europa als markt. Niet eerst Frankrijk en dan de rest.”

De investeringsdeal was overigens in twee maanden rond, mede vanwege de status die de initiatiefnemers op hun thuismarkt hebben. Investeerders zien de staat van dienst van Nicolas D’Audiffret en Nicolas Cohen (“Nico et Nico“) als een recept voor succes. Hun compagnons zijn Pierre-Louis Lacoste en Mathieu Alengrin.

Cohen: “Nederland is een belangrijke markt voor ons. Vanuit hier tackelen we de hele Benelux. Het is een grote markt met veel goede merken. Consumenten houden van Nederlandse merken.”

Amazon wordt in B2B-segment niet direct gevreesd, omdat dat dat zich primair op de consumentenmarkt richt.

Foto: fleetingpix (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond