Deel dit artikel
-

Appbouwer trekt protestapp tegen Albert Heijn terug

De app AHnoniem, waarmee consumenten anoniem konden shoppen met de bonuskaart van Albert Heijn, is van de markt gehaald onder druk van winkelconcern. Dat vertelde Jan van Kampen van het bedrijf Doodlesoft gisteren in het Radio1-programma Een Vandaag.

Albert Heijn heeft Van Kampen per brief verantwoordelijk gesteld voor alle schade die AH eventueel zou lopen door de app. Daarop besloot Van Kampen de apps weer in te trekken.

Van Kampen wilde met zijn applicatie een statement maken over het verzamelen van aankoopgegevens. Met AHnoniem wissel je de klantenkaart uit met andere gebruikers. Die moesten de streepjescode op het scherm van hun smartphone laten scannen bij de Kassa, niet de Bonuskaart van Albert Heijn. Het idee was dat AH geen goed zicht meer zou krijgen op de aankoopgegevens.

‘Een anonieme bonuskaart bestaat niet’, stelde appontwikkelaar Van Kampen, die vooral scholen als klant heeft. “Albert Heijn noemt een niet-geactiveerde bonuskaart wel anoniem, maar ondertussen houden ze alles van je bij. Je aankoopgeschiedenis, winkellocaties, je aanwezigheid en je bestedingspatroon. Daarmee maken ze inschattingen van salarissen van klanten, volgens de voorwaarden’

Albert Heijn zegt dat pas gegevens worden verzameld als de gebruiker de kaart activeert. Van de tien miljoen bonuskaarten in Nederland zijn er 2,5 miljoen geactiveerd. Het wel of niet activeren is de vrije keuze van de klant, zegt Albert Heijn.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Rolfski

Ook al activeer je een kaart niet, als je vervolgens met pin betaalt dan hebben ze je gegevens ook al gekoppeld aan het bonuskaartnummer. Dus je kunt het beste niet met pin betalen en regelmatig van bonuskaart wisselen. Maar mij maakt het niet super veel uit. Ik ga toch vaker naar de Jumbo 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond