Deel dit artikel
-

‘Apple krijgt klappen door handelsconflict met China’

Apple kan de helft van zijn omzet in China kwijtraken als gevolg van het handelsconflict met president Trump. Daarvoor waarschuwen analisten van Citi.

Niet alleen laat Apple vrijwel al zijn apparaten in China produceren, China is ook een belangrijke groeimarkt voor iPhones. China zou goed zijn voor 18 procent van de totale omzet.

Al eerder schetste handelsbank Goldman Sachs een worst-case scenario voor het Amerikaanse bedrijf. Ten eerste is er angst voor vergeldingen van de kant van de Chinese overheid. China dreigt onder meer de levering van zeldzame aardmetalen, van belang voor de vervaardiging van veel elektronica, te stoppen. Ten tweede wordt het sentiment onder Chinese consumenten volgens analisten onderschat. Chinese Apple gebruikers zouden de iPhone willen laten vallen ten faveure van Huawei of andere Chinese merken.

Bij het handelsconflict tussen de VS en China spelen allerlei overwegingen een rol. Trump wil dat Amerikaanse bedrijven weer in eigen land produceren in plaats van in China. Daarom gelden sinds kort hoge importtarieven voor Chinese producten of onderdelen. Ook vindt Trump dat China het wereldwijde handelsspel niet eerlijk speelt omdat veel Chinese (tech)bedrijven staatssteun krijgen. Bij het staatsbedrijf Huawei speelt dan nog de angst voor spionage, hoewel daarvoor geen aanwijzingen bestaan.

Huawei wordt het hardst geraakt. Amerikaanse bedrijven mogen geen onderdelen en software meer leveren aan Huawei. Daardoor kan Huawei zijn smartphones ook niet meer voorzien van een volledige versie van Android.

Het is overigens nog maar de vraag of het handelsconflict op de spits wordt gedreven. De handelsruzie zorgt voor onrust op de financiële markten, waardoor de VS uiteindelijk in eigen voet schieten. Trump heeft de boycot tegen Huawei voor drie maanden uitgesteld. Ook liet hij weer de mogelijkheid open, ondanks verdenkingen van spionage, voor een handelsakkoord.

Huawei zelf stapt naar de rechter om Amerikaanse sancties tegen het bedrijf van tafel te krijgen. Het aantal leveringen zou als gevolg van de boycot met 25 procent kunnen dalen.

Huawei-oprichter Ren Zhengfei heeft zich al uitgesproken tegen een eventuele Chinese vergelding voor de Amerikaanse Huawei-boycot. ‘Apple is mijn leraar, het bedrijf wijst de weg’.

Toch is het leed voor Huawei al geschied. Bij Tweakers merken ze nu al het effect van de boycot tegen het Chinese bedrijf. Er wordt minder gezocht naar Huawei toestellen op de prijsvergelijker Pricewatch.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond