Deel dit artikel
-

Huawei over op Plan B: eigen systeemsoftware voor smartphones

Huawei heeft alternatieve systeemsoftware achter de hand voor het geval zij niet meer gebruik zou kunnen maken van Android en Windows. Dat vertelde Huawei topman Richard Yu een dezer dagen aan Die Welt.

Huawei heeft maandag gereageerd op het intrekken van de Android-licentie door Google als gevolg van beperkingen die het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken Amerikaanse bedrijven heeft opgelegd.

Huawei blijft verkochte toestellen en exemplaren die nog in voorraad zijn, ondersteunen met beveiligingsupdates. Maar vermoedelijk zullen geen upgrades naar nieuwere versies van Android meer worden aangeboden. Een dikke tegenvaller voor wie net een Huawei toestel heeft aangeschaft.

Werk aan de eigen Android-variant begon al in 2012 toen de VS een onderzoek instelde naar Chinese bedrijven als Huawei en ZTE. Richard Yu (chef Consumer Business Group) noemt dat Plan B, maar geeft toe dat hij liever de bestaande software blijft gebruiken. Huawei heeft actief bijgedragen aan de ontwikkeling van Android.

De kans is groot dat de alternatieve software nog steeds gebaseerd zal zijn op de opensource-versie van Android, die Huawei wel mag gebruiken. Maar het grote nadeel is dat Huawei gebruikers geen toegang meer kan bieden tot de Google Play Store. Voor Google software als YouTube zal het alternatieven moeten aanbieden, voor de populaire apps (Facebook, Instagram, NPOStart) zal een aparte webwinkel moeten worden ingericht. Onmogelijk is het niet: rivaal Samsung overwoog in het verleden ook al eens eigen systeemsoftware en het bedrijf heeft een eigen appwinkel naast Google Play Store. Die heeft Huawei ook: de App Gallery.

Nu ook chipfabrikanten hun leveringen aan Huawei stopzetten, is de verwachting dat de ontwikkeling van nieuwe smartphonemodellen voor langere tijd onderbroken zal worden. De lancering van de Honor 20 morgen in Londen gaat gewoon door.

Huawei ontwikkelde zich de afgelopen jaren van een onbekende partij tot een top 3-speler en in sommige landen had het bedrijf al meer marktaandeel dan Apple of Samsung. Ook in Nederland is Huawei een Top 3 speler. Voor de persconferenties van Huawei tijdens Mobile World Congress was de laatste jaren dan ook altijd grote belangstelling. De toestellen, ook die van het submerk Honor, kregen doorgaans goede kritieken. Daarnaast sponsorde Huawei een aantal toonaangevende sportteams, zoals PSG in Frankrijk.

Huawei zou zich ook nog kunnen terugtrekken op de Chinese markt, maar dat zou een grote klap betekenen: 50 procent van zijn omzet in smartphones komt van buiten China.

De grote vraag is of de ban uiteindelijk ook negatieve gevolgen heeft voor het imago van andere Chinese smartphonemerken. Huawei ligt onder vuur omdat het bedrijf eigendom is van de Chinese staat, in tegenstelling tot ZTE, Xiaomi, Oppo en OnePlus die de laatste tijd eveneens proberen westerse markten te verleiden.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Qas

Het heeft in ieder geval gevolgen voor hoe we met de VS moeten omgaan. Want ook Europa kan door dit soort Amerikaans machtsmisbruik worden getroffen. Verkoop van technologie zoals NXP aan de VS zou aan strenge banden gelegd of verboden moeten worden.

Laten we hopen dat Huawei erin slaagt Android echt open te maken zodat de wereld niet meer afhankelijk is van het Google monopolie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond