Deel dit artikel
-

‘Apple overweegt bod Amerikaans mobiel netwerk’

Apple-baas Steve Jobs heeft onderzocht op welke manier hij mee kan dingen naar een aandeel in een Amerikaans mobiel breedbandnetwerk.

Dat meldt Business Week op basis van twee anonieme bronnen. Op 16 januari 2008 begint in Amerika de veiling van frequentieruimte die naast ADSL en kabel de derde breedbandinfrastructuur van Amerika kan leggen.

Welke afwegingen Apple heeft om mee te dingen naar een eigen communicatieinfrastructuur is niet bekend. Apple is in de aard een hardwarefabrikant die slechts met moeite digitale diensten aan de man weet te brengen, met muziekwinkel iTunes als uitzondering daarop.

Volgens Business Week neigt Jobs er nu toe neigen om niet mee te doen aan de veiling. Maar het is niet uitgesloten dat Apple een van Googles partners zal worden, zodra Google er toe besluit toch een gooi te doen naar de frequenties rondom de 700 Mhz-band.

Op hoog niveau hebben Google en Apple nauwe banden. Google-baas Eric Schmidt zit in Apples raad van commissarissen.

Google maakte in juli van dit jaar zijn voornemen bekend mee te dingen naar een landelijk dekkend mobiel breedbandnet. Onder bepaalde voorwaarden zegde het bedrijf het openingsbod van 4,6 miljard dollar toe. Telecomtoezichthouder FCC kwam Google niet volledig tegemoet in zijn eenzijdig geformuleerde eisen. Volgens de Engelse uitgave The Register zou Google nu ook belangstelling hebben voor een andere mobiele frequentieband, die rondom de 2,1 Ghz.

De veiling van de 700 Mhz-band moet voor eind januari 2008 zijn afgerond. Andere mogelijke gegadigden, los van de traditionele partijen uit de telecomindustrie, zouden DirecTV en eBay (Skype) zijn.

Analisten van verscheidene bureaus zien niets in Apples mogelijke voornemen mee te dingen naar een eigen mobiele infrastructuur.

Deel dit bericht

2 Reacties

Arthur Veugelers

Apple is *niet* in de aard een hardwarefabrikant: Ze heeft altijd zowel de hardware en het besturingssysteem in eigen hand gehouden. Op die manier kan het er zorg voor dragen dat beide naadloos op elkaar aansluiten en de gebruikersvriendelijkheid gewaarborgd is. Een vergelijkbare filosofie geldt voor hun muziekspeler – software – downloadwinkel ecosysteem.Na het uitbrengen van hun telefoon, enkele maanden geleden, en de stroeve onderhandelingen met telco AT&T om ook hier de gebruiksvriendelijkheid te garanderen (sommige diensten die de telefoon ondersteunt -zoals 'visible voicemail'- vereisten een rigoreuze aanpassing van het netwerk) is het begrijpelijk dat Apple ook hier onderzoekt of het de hele keten van hardware, software en diensten in de hand kan houden.

Ron

Apple is een hardwarefabrikant, Arthur. Dat ze een eigen besturingssysteem maken verandert daar niks aan, Apple is zeker geen echte licentieverkoper. Zowel besturingssysteem als professionele applicaties als ook iTunes hebben slechts als doel zo veel mogelijke apparaten te verkopen. Apple is zeker geen telco of een contentdistributeur. Ik snap trouwens heel goed waaron AT&T weinig toegefelijk is: eerst een deel van de telco-omzet claimen (zie ik Nokia nog niet doen) en vervolgens AT&T voor Jan met de korte achternaam zetten richting klanten door opeens de prijs vn de iPhone naar beneden te kelderen vanwege een mp3-speler portfolio. Apple is dus gewoon een hardwareboer.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond