Deel dit artikel
-

Apple zwicht opnieuw voor druk toezichthouder

Apple heeft vrijdag nieuwe aanpassingen voor het beleid rond zijn App Store voorgesteld na klachten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De toezichthouder bepaalde eerder dat betalingen via datingdapps zoals Tinder, Lexa en Bumble niet exclusief door Apple verwerkt mogen worden.

Apple vindt nog steeds dat aanpassingen volgens het bedrijf niet in het belang zijn van de privacy en dataveiligheid van gebruikers en tekent beroep aan.

Apple deed al eerder toezeggingen om datingapps gebruik te laten maken van meerdere betalingssystemen, maar de toezichthouder concludeerde begin vorige maand dat Apple nog altijd niet aan de regels voldoet.

Dating-appaanbieders moeten de mogelijkheid hebben om zelf een betaalsysteem te kiezen in hun app en de mogelijkheid om klanten naar hun eigen website te verwijzen om te betalen. Datingapp-aanbieders mogen niet gedwongen worden om de betaalmethode van Apple te gebruiken omdat ze anders niet in de App Store worden toegelaten. Dat mag niet op grond van Europese en Nederlandse concurrentieregels. Misbruik van machtspositie drijft de prijs op, verslechtert de kwaliteit van producten en diensten en beperkt innovatie.

De ACM legde Apple in augustus 2021 al een eerste last onder dwangsom op. Apple tekende bezwaar aan.. Tegelijkertijd vroeg Apple aan de rechter om schorsing van de last en van publicatie van het besluit van de ACM.

Omdat het bedrijf ook nadien niet aan de regels hield, begon in januari de dwangsom te lopen tot een maximum van 50 miljoen euro. Apple voldoet nu wel aan de regels. Daarom hoeft de ACM geen nieuwe last onder dwangsom op te leggen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond