Deel dit artikel
-

‘Autocomplete helpt Google nóg steviger in zadel’

We typen steeds minder domeinnamen in en navigeren steeds meer met Autocomplete. Vooral jongeren doen dat. En het maakt de positie van Google onaantastbaar. Zeggen domeinbeheerder SIDN en GfK in een nieuw onderzoek.

Beide bedrijven zien (pdf) Autocomplete als de ‘nieuwe standaard in internetten’. Het gebruik van bladwijzers was al aan het teruglopen. Tegenwoordig tikken we vaker een paar letters in de zoekmachine, waarna je als gebruiker automatisch suggesties krijgt voor de zoekterm of domeinnaam.

Van alle gebruikers werkt inmiddels 33 procent ermee. Onder jongeren is dit met 46 procent zelfs bijna de helft.

Jongeren noemen vooral snelheid als belangrijkste motief. Ouderen kiezen hun navigatiemethode juist vaker op basis van gepercipieerde betrouwbaarheid.

Bladwijzers en portalsites raken (verder) uit de gratie. Ook navigatie door een URL in te typen neemt sterk af, waarschijnlijk gevoed door de opkomst van Autocomplete en het gemak dat gebruikers hiervan ervaren. Ze typen overigens nog wel een domeinnaam in als deze kort is, en makkelijk te onthouden.

Google lijkt hier alleen maar van te profiteren: voor 56 procent van de gebruikers is het nog steeds de eerste keus (in 2014 was dit 58 procent). Ook de gebruikscijfers bevestigen de aanhoudende, en zelfs stijgende populariteit van Google.

capture

Deel dit bericht

5 Reacties

Dirkjan

Ik snap hem even niet… hoe profiteert Google hier precies van?

Bram

Omdat het 1e resultaat meestal de betaalde advertentie link is van de desbetreffende domeinnaam en mensen dan daarop klikken.

Sander Kwint

Dit zal er juist in resulteren dat direct verkeer het sea verkeer zal kannibaliseren; wat negatief is voor Google. Toch?

Jacques Peters

Over SEA en SEO gesproken. Heb ergens gelezen…………

In een recent onderzoek van Google blijkt dat het zoekverkeer naar het eerste organische zoekwoord nog altijd 73% meer verkeer oplevert dan de eerste 2 betaalde advertenties samen……..

bert

Denk dat een van de zaken die EU zal opleggen is dat Evil G geen autocomplete in browsers meer mag inbakken of meeleveren bij Firefox en zo.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond