Deel dit artikel
-

Battle: draadloze luidsprekers

Als je het vroeger over luidsprekers had, dan dacht je al snel aan merken als Jamo, B&W, JBL of Bose. Tegenwoordig lijkt iedereen nog maar één merk te kennen: Sonos. Voor een paar honderd euro heb je al een leuk draadloos stereosetje met versterking en streaming ingebouwd. Om een stukje van de markt terug te winnen, bieden de highend luidsprekermerken een soortgelijk systeem aan. Wij vergeleken de LSX van het Engelse merk KEF en de Phantom Reactor van het Franse Devialet.

Design
Beide luidsprekers nemen net zoals de Sonos One, weinig ruimte in, maar waar Sonos onopgemerkt in zijn omgeving opgaat, zijn deze twee systemen duidelijk aanwezig. De KEF LSX lijkt nog het meeste op een echte luidspreker, maar de stofafwerking van de kast en de vijf stijlvolle kleuren, ontkrachten dat stereotype beeld juist weer. De Phantom Reactor lijkt door zijn rondingen amper op een luidspreker, maar blijkt door die vorm juist beter te presteren.

Winnaar: Devialet

Mogelijkheden
De mogelijkheden van de systemen zijn nagenoeg gelijk: bluetooth audio, Apple Airplay 2, UPnP, ethernet, Spotify Connect, een analoge aansluiting, digitale aansluiting en een app. De LSX heeft nog een aparte afstandsbediening, een aparte aansluiting voor een subwoofer, maar heeft wel een datakabel nodig tussen beide luidsprekers voor high-res audio. De Devialet Phantom kan worden bediend met touchfuncties op de luidspreker en speelt het ook klaar met één enkele luidspreker, maar dan wel in mono (net zoals bij Sonos).

Winnaar: gelijkspel

Klank
Klankmatig is de Phantom Reactor net zo indrukwekkend als de grotere (en veel duurdere) Phantom Premier. Je kan bijna niet geloven dat dit kleine bolletje zo’n groots geluid weet neer te zetten zonder dat alles in de kamer meetrilt. Niet voor niets heeft het bedrijf zoveel awards gewonnen voor deze manier van weergeven. De KEF LSX klinkt misschien wat minder groots, de stabiele evenwichtige volle klank was desondanks indrukwekkend. Er mag dan wel een extra kabel nodig zijn, voorlopig is dit stereobeeld een stuk natuurlijker.

Winnaar: KEF

App
Beide systemen zijn te bedienen met een app, KEF heeft er zelfs twee: één voor de instellingen en één voor het afspelen van muziek. Niet heel erg logisch. De klankmatige instellingen zijn bij KEF wel een stuk uitgebreider dan bij Devialet en bij streaming kun je ook nog de dienst Tidal toevoegen.

Winnaar: gelijkspel

Conclusie
Klankmatig zullen beide systemen hun liefhebbers vinden, met Devialet voor een groots en breed geluid en KEF voor een prachtig transparante en evenwichtig volle sound. Hetzelfde geldt voor het design, KEF heeft een modern klassieke uitstraling en Devialet is meer futuristisch. In beide gevallen is het een duidelijke opwaardering van een Sonossysteem. Kan alleen de prijs nog het verschil maken, waardoor KEF deze versus wint.

specificaties

KEF LSX
Afmetingen: 24 x 15,5 x 18cm
Gewicht: 3,6 kilo per stuk
Max geluidsdruk: 102 dB
Frequentiebereik: 54Hz – 28kHz
Connectie: 2.4GHz/5GHz Dual-band Wi-Fi, Bluetooth 4.2 aptx, optisch,
3.5mm aux, RJ45 Ethernet, 5V2A DC USB uit
Prijs: 1199 euro
Site: kef.com

Devialet Phantom Reactor
Afmetingen: 22 x 15,7 x 16,8cm
Gewicht: 4,3 kilo per stuk
Max geluidsdruk: 95 dB
Frequentiebereik: 18Hz – 21kHz
Connectie: 2.4GHz/5GHz Dual-band Wi-Fi, Bluetooth, Optisch
3.5mm aux, RJ45 Ethernet
Prijs: 1980 euro
Site: devialet.com

* Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce magazine (#171).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond