Deel dit artikel
-

Belgische rechter bepaalt volgende maand of fietskoeriers Deliveroo echte zelfstandigen zijn (update)

De Belgische rechter doet binnen enkele weken uitspraak in de zaak die het arbeidsauditoraat en 27 fietskoeriers hebben aangespannen tegen maaltijdbezorger Deliveroo. De belangrijkste vraag in dit proces is of een werknemer die voor Deliveroo werkt als een echte zelfstandige kan worden beschouwd.

In februari oordeelde de Nederlandse rechter in hoger beroep dat maaltijdbezorgers bij Deliveroo geen zelfstandig ondernemer zijn en dus recht hebben op een arbeidsovereenkomst. In 2019 kwam de rechtbank in Amsterdam al tot eenzelfde oordeel.

De maaltijdbezorgers waren tot 2018 in dienst van Deliveroo, maar het bedrijf stopte daar toen mee. Wie nog voor Deliveroo wilde werken moest zzp’er worden.

Een jaar geleden oordeelde de Hoge Raad al dat een papieren afspraak niet van belang is, maar dat er gekeken moet worden naar de praktijk. Het Hof in Amsterdam heeft dat ook gedaan en kwam tot de conclusie dat de wijze van loonbetaling, het uitgeoefende gezag en overige omstandigheden meer wijzen op een arbeidsovereenkomst.

De Belgische Deliveroo-zaak is het resultaat van een twee jaar durend onderzoek van het arbeidsauditoraat onder 115 koeriers. 27 van hen traden de afgelopen weken op als getuigen.

Het onderzoek toont aan dat Deliveroo een aantal regels oplegt aan de zelfstandige koeriers waardoor de arbeidsverhouding meer lijkt op die van een werkgever en een werknemer. Leunend op een wet uit 2017, blijft het Britse bedrijf evenwel vasthouden aan het ‘deeleconomiemodel’ met zelfstandige koeriers.

Een studie van de Vrije Universiteit Brussel stelt dat de arbeidsomstandigheden vaak te wensen overlaten. ‘Verschillende factoren zoals de lange en onregelmatige werkuren, het gebrek aan sociale zekerheid en het lage loon maken van thuisbezorgers een enorm kwetsbare groep.’

De Belgische politiek maakt zich al langer druk over maaltijdbezorgers die met freelancers werken. Kamerlid Anja Vanrobaeys (Vooruit) en haar PS-collega Sophie Themont willen een uniform kader voor alle erkende platformen. ‘Iedereen heeft recht op een eerlijk loon en sterke sociale bescherming naar werk. Ook binnen de platformeconomie,’ zo vinden zij.

CORRECTIE: Er zal pas in december vonnis worden gewezen, niet op 8 oktober, zoals sommige Belgische media meldden.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond