Deel dit artikel
-

Bezorgkosten Amazon rijzen de pan uit

Amazon steekt dit kwartaal alleen al 1,5 miljard dollar in pogingen om bestellingen in de VS binnen een dag te bezorgen. Dat is dubbel zoveel als in het tweede kwartaal.

Deze sterk verhoogde uitgaven zorgen ook voor lagere winstcijfers. In het derde kwartaal, zo bleek vorige week bij de presentatie van de kwartaalcijfers, gaf Amazon wereldwijd 9,6 miljard dollar uit aan logistiek, 46 procent meer dan een jaar terug, en 567 miljoen dollar meer dan tijdens de topdrukte in het vierde kwartaal van 2018.

De verwachting is dat de totale logistieke kosten in het vierde kwartaal van 2019 hoger uitkomen dan 10 miljard dollar. Voor heel 2019 zou dat neerkomen op een bedrag van 35 miljard dollar.

Alleen al in het derde kwartaal werden 100.000 logistieke medewerkers aangetrokken. Arbeid is nu eenmaal duur.

Voorheen bracht Amazon kosten in rekening voor bezorging, maar binnen het zogenoemde Prime programma (met ruim 100.000 deelnemers) zijn ook bestellingen die binnen een dag of nog dezelfde dag worden geleverd grotendeels gratis. Zeker 10 miljoen artikelen worden gratis binnen een dag bezorgd.

Sterker nog: Het bedrijf wil af van bestellingen die binnen twee dagen worden bezorgd, aangezien er steeds meer vraag is naar snellere bezorgingen. Het gaat om een potentie van ‘miljarden artikelen’, zegt CEO Jeff Bezos.

Analist Charlie O’Shea, aangehaald door GeekWire, vermoedt dat Amazon 24 miljard dollar extra per jaar kan verdienen door sneller te bezorgen. Dat is 10 procent meer dan in 2018.

Amazon probeert de kosten te drukken door eigen vliegtuigen en trucks in te zetten en geleidelijk afscheid te nemen van externe bezorgers als FedEx, UPS en USPS. FedEx vervoert sinds augustus al niet meer over lange afstanden voor Amazon.

De eigenlijke bezorging aan de deur, de laatste kilometer, is het duurst. Daarom wil Amazon zzp’ers inschakelen die tegen lagere kosten kunnen werken.

Het Amerikaanse bedrijf moet er wel de vaart achter zetten, aangezien concurrenten Target en Walmart Amazon op de hielen zitten met gratis bezorgingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond