Deel dit artikel
-

Bijna 2 miljoen euro subsidie voor datacenter Bytesnet

Bytesnet krijgt 1,8 miljoen euro subsidie voor de bouw van een nieuw datacenter op de Zernike Campus. Het geld komt uit de Regionale Investeringssteun Groningen(RIG).

Het datacentrum werd in november geopend in bijzijn van minister Van Engelshoven en kostte ruim 11 miljoen.

In het centrum kunnen bedrijven, onderzoekers en studenten onderzoek doen naar allerlei ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie. Het datacenter is aardbevingsbestendig en een van de meest energiezuinige centra in Europa.

Het nieuwe datacenter heeft een oppervlakte van vijfduizend vierkante meter. De helft van het vloeroppervlak is gevuld met servers met data en computersystemen van klanten. Ongeveer duizend vierkante meter is bestemd voor technische ruimtes. De overige 1.500 vierkante meter bestaat uit kantoren en een datalab.

Het datalab biedt ook faciliteiten voor zogeheten ‘high performance computing’, speciale computers met grote rekenkracht. Die zijn nodig voor wetenschappelijk onderzoek en de verwerking van big data (grote hoeveelheden verzamelde gegevens). Bedrijven, zorg- en kennisinstellingen die grote hoeveelheden gegevens opslaan en verwerken kunnen deze dure apparatuur huren of zelf plaatsen. Bytesnet verwacht dat deze nieuwe dienstverlening zeven nieuwe banen oplevert.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond