Deel dit artikel
-

eDay: ‘Bitcoin straks even makkelijk als Facebook’

Bitcoin moet net zo simpel worden als Skype of Facebook. Dat vertelde Jon Matonis, voorzitter van de Bitcoin Foundation, zojuist op Emerce eDay. “Bitcoin is nog maar vijf jaar oud, er kan en moet nog veel verbeterd worden.”

Er zijn allerlei mensen die aan gebruiksvriendelijke bitcoin applicaties werken, aldus Matonis. Daarmee zal bitcoin ook gemeengoed worden bij een kritische massa. En het gaat nu al hard. Nederland staat negende in de ranglijst van landen die bitcoin gebruiken.

Matonis ziet bitcoin als de digitale tegenhanger van muntgeld. “Het verandert niets aan wat we nu hebben en het neemt ook niets weg.” Maar hij vindt het systeem er achter beter dan alle digitale varianten die nu bestaan, zoals Facebook Credits. “Omdat het gedecentraliseerd is, heeft geen enkele entiteit er greep op. Dat maakt het in het algemeen veiliger. Nederland had in de jaren negentig ook Digicash, een vroege voorloper. Maar dat was nog te veel een gecentraliseerde oplossing.” Matonis vergelijkt bitcoin het liefst met torent, het protocol om bestanden onderling uit te wisselen. “Ook dat krijg je niet weg, je kunt hooguit een paar tieners arresteren.”

Matonis denkt niet dat slechte reputatie de opmars van de botcoin gaat nekken na het sluiten van de illegale marktplaats Silk Road. “Bitcoin is twee uur na het sluiten van bitcoin weer opgekrabbeld, die schommelingen zijn het gevolg van speculaties. Het is ook niet zo dat bitcoin belastingfraude in de hand werkt. Muntgeld moet je ook aan de belasting aangeven.”

Matonis had het ook nog even over de wapenwedloop om bitcoins te genereren. Dat kan nu eigenlijk alleen nog maar met supercomputers of geclusterde systemen. Matonis toonde een foto van een miner die in zijn garage diverse computers  aan elkaar had geknoopt. “Die geven zoveel warmte af dat hij er zijn huis mee kan verwarmen.”

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Wouter Vonk

Het is ook jammer dat de media het constant heeft over de criminele kant van bitcoin wat slechts minder dan 5% van de bitcoin economie betreft, dat heeft Silk Road vorige week wel bewezen.

Buiten dat het decentraal is kan het voor merchants een hele hoop voordelen bieden:

-Geen transactie kosten (je kan bij wijze van spreken 1 miljoen euro versturen naar Japan voor een transactiefee van 6 cent)
-Internationaal betalingen accepteren
-transacties zijn direct en onomkeerbeer, dus minder fraude gevoelig

Er zijn ook al uitstekende oplossingen zoals Bitpay die shopping cart plugins hebben en tegen een kleine vergoeding automatisch de bitcoins al omzetten in euro’s zodat je je als merchant ook geen zorgen hoeft te maken over de instabiele koers.

Wouter

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond