Deel dit artikel
-

Cybercriminelen hebben de bitcoin ontdekt

De beroemde Bitcoin Pizza’s waarvoor een Amerikaan twee jaar geleden 25 dollar aan bitcoins betaalde zijn met de huidige hoge koers nu zo’n 6 miljoen dollar waard. En dat trekt steeds meer criminelen aan.

Maandag schoot de waarde van de digitale munt even naar de negenhonderd dollar. Dat kwam doordat tijdens een zitting van een commissie van de Amerikaanse senaat zowel het ministerie van Justitie als de beurswaakhond SEC zeiden dat ze in bitcoin een legitiem betaalmiddel zien. Met dat vertrouwen nam de toch al hoge koers verder toe.

De Amerikaanse programmeur Laszlo Hanyecz bood in 2010 tienduizend bitcoins voor twee pizza’s bij Papa John’s. Maar als hij die had gehouden was hij nu multimiljonair geweest. In Nederland moeten er inmiddels (op papier) bitcoin miljonairs zijn, veelal studenten die ooit uit nieuwsgierigheid een paar digitale muntjes kochten.

Met de stijgende waarde komen echter ook steeds meer criminelen op de munt af. Er is de laatste tijd een toenemend aantal diefstallen gerapporteerd. Een 18-jarige inwoner uit Australië claimt dat hij een miljoen dollar aan bitcoins is kwijtgeraakt door diefstal. Ook het virtuele wisselkantoor Bitfloor moest onlangs al eens een virtuele braak opbiechten: 250.000 dollar aan bitcoins waren na een hack spoorloos verdwenen. Een Chinees wisselkantoor verdween een dezer dagen uit de lucht. Bitcoins ter waarde van 4,1 miljoen dollar gingen in rook op. En een gamebedrijf dat bitcoins genereerde met software die stiekem op pc’s werd geïnstalleerd, heeft een schikking van een miljoen dollar met de Amerikaanse overheid getroffen. Van de een miljoen moet 325.000 dollar direct worden betaald aan de Amerikaanse staat.

De grote kracht van de bitcoin blijkt daarmee tevens zijn zwakte te zijn: de munten zijn niet te herleiden naar een eigenaar. En kunnen dus opnieuw worden uitgegeven. Net als echte munten.

Cybercriminelen gebruiken tegenwoordig malware om naar versleutelde bitcoins op harde schijven van computers te vissen. Daarnaast breken ze steeds vaker in bij virtuele wisselkantoren. Volgens de Nederlander Roel Schouwenberg van online beveiliger Kaspersky Labs is dat laatste helemaal niet zo moeilijk. Veel van deze wisselkantoren zijn nogal amateuristisch opgezet. Schouwenberg weet overigens niet of het altijd om inbrekers gaat. “Het kan ook zijn dat eigenaren van die kantoortjes er zelf met de buit vandoor gaan.”

Het is daarom niet verstandig om al je bitcoins op een plek te bewaren, zeggen experts.

Momenteel zijn er 12.011 miljoen bitcoins in omloop onder enkele tienduizenden gebruikers. Die komen wel steeds vaker in het normale betalingscircuit terecht nu steeds meer webwinkels – in Nederland sinds kort DeOnlineDrogist en Thuisbezorgd – de munt accepteren.

 

Deel dit bericht

4 Reacties

Paul Haarman

Bitcoins zijn vooral populair in “the deep web”, dat gedeelte van het internet waar je volledig anoniem de meest vreemde zaken kunt doen. Hoewel er op zich niets mis is met het Bitcoin concept ben ik bang dat deze “munt” ge-hijacked gaat worden door criminelen en dat kan wel eens het einde van het Bitcoin succes betekenen. Misschien dat een optie voor gebruikers om ze op geadresseerde “rekeningen” te zetten ze meer uit de anonimiteit kunnen halen, want daar ligt de kracht van het huidige succes maar ook de zwakte voor de toekomst.

Thijs1979

Gelukkig wordt ‘echt’ geld nooit voor criminele doeleinden gebruikt. En gelukkig kunnen koffertjes vol geld die tegen een kofferbak coke worden geruild nooit meer ingezet worden in het echte betalingsverkeer.
De spookverhalen rondom Bitcoin mbt criminaliteit beginnen vermoeiend te worden. De criminele activiteiten in relatie tot Bitcoin vallen in het niet bij wat er gesjoemeld, gejat, geroofd en besteed wordt aan drugs en wapens bij fiat-geld.
Waarom moet alles traceerbaar zijn? Misschien willen mensen juist wel eens wat meer privacy zien, in plaats van alles in de openbaarheid te gooien omdat er een paar kwajongens zijn die zich bezighouden met bomgordels of zakjes met wit poeder. We zijn hard bezig om al onze vrijheden op te geven voor een vals gevoel van veiligheid. En ondertussen krijgen overheden en dus ook banken steeds meer grip op onze levens en met name ons geld. Bitcoin komt daartegen in opstand. En dat is eng voor veel mensen.

Bert Dons

@Paul Haarman

Ik denk dat je daar niet zo druk over hoeft te maken. Bitcoin als netwerk biedt iets dat nog nooit bestaan heeft en kan voor zowel goede dingen als slechte dingen gebruikt worden. Anoniem is het zeker niet en alle historie wordt bewaard. Criminelen zullen waarschijnlijk Bitcoin gaan proberen te vermijden in de toekomst en kiezen voor alternatieve oplossingen.

Maar bedrijven zouden echt even moeten kijken wat de mogelijkheden zijn. Als je zaken kunt doen zonder vertrouwen in een bank te hoeven hebben, kan het flink veel kosten schelen. Dienstverleners die hierop bouwen kunnen sterk concurreren met de traditionele financiele industrie.

ps. Er wordt nu veel gespeculeerd in de waarde van de eenheden op het Bitcoin systeem. Daar zou ik als consument proberen verre van te blijven.

Sander

De intermediairs waar nu online ook bitcoins kunnen worden opgeslagen nemen daarmee eigenlijk een deel van de functie van banken over. Het vertrouwen wat wij in de bank (zouden moeten) hebben, zouden we ook in een dergelijke instelling moeten hebben. Als we beter kijken naar beveiliging op dat vlak kan er echt van de munt geprofiteerd worden. Alle gebreken de we nu zien zijn kinderziektes waar een passende oplossing voor gezocht moet worden. Tegenwoordig zie je dat er diverse webshops en concepten als thuisbezorgd, DeOnlineDrogist en een uitzendorganisatie als Flexter de bitcoin accepteren en actief hanteren. De kruidenier op de hoek zal in de toekomst ongetwijfeld ook volgen. Witwas praktijken kunnen worden gereguleerd en de munt is niet te kopieren. Omdat niet iedereen op dit moment weet hoe ze met de munt moeten omgaan zijn er wat fluctuaties in de koers, maar uiteindelijk zal het een stabiele munt worden. De waarde zal daarmee de komende tijd met eventueel wat schommelingen aanzienlijk toenemen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond