Deel dit artikel
-

‘Blockchain biedt transparantie en kansen in de gehele voedselwaardeketen’

Bedrijven die succesvol willen blijven binnen de toekomstige voedselwaardeketen doen er goed aan de mogelijkheden voor blockchain-initiatieven te verkennen. Dat staat in het een dezer dagen verschenen RaboResearch-rapport ‘Blockchain: The Trigger for Disruption in the Food Value Chain’.

Blockchain kan gebruikt worden voor kostenverlaging of het verhogen van de waarde van eindproducten of grondstoffen. Zo zijn er kansen voor het vergroten van de toegevoegde waarde van grondstoffen – bijvoorbeeld door tegemoet te komen aan specifieke wensen van klanten ten aanzien van de productiemethode, herkomst en kwaliteitseigenschappen.

Producten terughalen kan veel eenvoudiger wanneer de gehele keten transparant is, zegt Rabo. Vertrouwen in een product zal minder afhankelijk zijn van vertrouwen in een bepaalde leverancier, maar meer van de beschikbare informatie in de blockchain. Hierdoor kunnen kleinere bedrijven hogere prijzen realiseren op basis van de intrinsieke eigenschappen van de goederen die zij leveren.

De beschikbare data creëert ook kansen voor het ontwikkelen van producten en diensten gebaseerd op informatie. Zo kan data bijvoorbeeld toegepast worden in voorspellende modellen die de vraag en het succes van een product voorspellen met behulp van nieuwe inzichten over correlaties en verbanden. Met het gevolg dat businessmodellen kunnen veranderen van reactief naar risicogebaseerd en voorspellend.

Wil blockchain succesvol geïmplementeerd worden, dan moet er eerst aan twee voorwaarden worden voldaan. Allereerst moeten processen binnen bedrijven en tussen bedrijven gedigitaliseerd en gestandaardiseerd worden. Ten tweede is een brede participatie van belanghebbenden in de gehele waardeketen nodig, anders wordt de waarde van blockchain tenietgedaan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond