Deel dit artikel
-

Blockchain Hackathon laat Groningen zinderend achter

“Er is een stap gezet naar de samenleving van de toekomst”, zegt organisator Rutger van Zuidam over de Dutch Blockchain Hackathon. Vijftig teams uit elf landen legden de basis voor blockchaintoepassingen die hele sectoren op zijn kop kunnen zetten.

Afgelopen weekend vond in Groningen in Dutch Blockchain Hackathon (#dbh17) plaats. Ontwikkelaars hadden 45 uur de tijd om te denken hoe hun blockchaintoepassing een van vijf sectoren, de tracks, op zijn kop kan gaan zetten. De themagebieden waren: Internationaal handelen & ondernemen, Toekomstige pensioenketen, Energietransitie, Digitale identiteit en Overheidsdienstverlening.

Om de tracks gewicht te geven hadden grote namen zich eraan verbonden. Onder hen: Rijksdienst voor identiteitsgegevens, Kamer van Koophandel, APG, PGGM, ICTU, Energy Academy Europe, Nuon/Vattenfall en de Gasunie. Ze kregen afgelopen weekend letterlijk een kijkje in hun eigen keuken van de toekomst, die onder hun ogen werd gebouwd. Althans, als de trackwinnaars hun concept ook daadwerkelijk tot wasdom kunnen brengen.

De winnaars: Gemeente Zuidhorn, ToBlockchain (energie), Zissou (Handel & ondernemen), Ben2 (pensioen) en Refugee E-dentity (identiteit).

Blockchain is voor de meeste corporate partijen grotendeels onbekend terrein. Van Zuidam tegen Emerce: “Er is enorm veel uit voortgekomen. Mensen hebben banen aangeboden gekregen, organisaties en bedrijven reageerden erg enthousiast. Wat je hier hebt kunnen zien, zijn allemaal oplossingen die tot de verbeelding spreken qua inzet van blockchain in meerdere sectoren. Je hebt het hier over serieus major deals als deze toepassingen daadwerkelijk worden ingezet.”

De ondernemer en zijn team hebben ook de infrastructuur opgetuigd om winnaars van de hackathon ruimte te geven hun idee naar de echte wereld te vertalen. “Er gaat nu een acceleratietraject van start. In de komende drie maanden stemmen we af wat de teams nodig hebben en wat we verder nog voor heb kunnen bedenken.” Er liggen al schema’s klaar, maar zeker in deze fase houdt de organisatie ook oren en ogen open om zelf te leren en plannen bij te schaven waar nodig.

Betrokken personen als Alexander Rinnooy Kan en Lex Hoogduin, beiden zogeheten superaccelerators, gaan helpen om de trackwinnaars nationaal en internationaal voor het voetlicht te brengen.

Van Zuidam: “Een inzicht van afgelopen weekend: innovatie gebeurt tussen de oren, en door menselijke interactie. Techniek speelt en faciliterende rol.”

Het heeft er alle schijn van dat er volgend jaar weer een Dutch Blockchain Hackathon plaatsvindt.

Foto: Frank Groeilikken (c)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond