Deel dit artikel
-

De boekhouder die Apple volwassen maakte

Op 24 augustus 2011 nam de toen al ernstig zieke Steve Jobs ontslag als CEO, en werd Tim Cook zijn opvolger. Veelzeggend is dat Apple gisteren geen aandacht aan dit jubileum schonk, Tim Cook zelf ook niet.

Tim Cook (1960) wordt wel de boekhouder van Apple genoemd. Hij kwam in 1998 bij Apple als senior vice president voor wereldwijde operaties en werd vervolgens executive vice president voor wereldwijde verkoop en operaties. Een regelneef dus, en als zodanig een heel goede, vond in elk geval Jobs.

Succes kan Cook niet ontzegd worden. Onder zijn bewind hebben Apple producten premiumprijzen gekregen, maar die blijven desondanks ongewild populair. Sinds juni 2021 verdient Apple nu gemiddeld 10.000 dollar per seconde, waarvan 3600 dollar pure winst is.

De omzet is in tien jaar verviervoudigd, evenals de winst. Het bedrijf heeft bijna 200 miljard in de kas, meer dan het dubbele van de toch al duizelingwekkende 76 miljard die het in 2011 had. De marktwaarde van Apple gaat inmiddels richting de 2,5 biljoen dollar. Apple is meer dan verdubbeld in omvang met 147.000 voltijdse werknemers, vergeleken met 60.400 het jaar dat Jobs aftrad.

Maar er is ook een keerzijde. Tim Cook is niet de visionair die Jobs was, zoals Cook zelf ook voortdurend benadrukt. Apple heeft sinds de dood van Jobs eigenlijk geen baanbrekende producten meer ontwikkeld. Het bedrijf leunt nog altijd op producten die Jobs heeft bedacht: iPhone, iPad of Mac. De Apple Watch, HomePod en AirPods, die na de dood van Jobs zijn verschenen, zijn afgeleide accessoires.

Binnen deze categorie is er wel sprake van voortdurende vernieuwing: de introductie van de eigen M1 chip is daarvan een goed voorbeeld. Cooks adagio luidt: maar een paar producten tegelijk ontwikkelen, en daar volledig de aandacht op vestigen.

Ook heeft Cook Apples aanbod van diensten uitgebreid, met wisselend succes: Apple TV Plus lijkt niet echt van de grond te komen, want te veel concurrentie. De App Store en de andere betaalde abonnementen van het bedrijf groeien daarentegen hard.

Cooks claim to fame moet nog komen. Er gaan al jaren geruchten over een revolutionaire VR bril, maar de grootste gok wordt de Apple Car, als die er al komt. Tot nu toe verloopt de samenwerking met beoogde partners volgens geruchten echter nog steeds moeizaam, terwijl de concurrentie niet stilstaat. De Apple Car had eigenlijk al in 2020 van de band moeten rollen.

Ook typisch Apple: het bedrijf heeft genoeg geld in kas om grote concurrenten te kopen, maar lijft vooral onbekende startups in. De grootste overname van Apple was die van hoofdtelefoonfabrikant Beats in 2014, waar Apple 3 miljard dollar voor betaalde. De tweede was Shazam. Maar Apple zal niet snel, zoals Amazon, een grote filmstudio als MGM kopen om het marktaandeel op te krikken. Apple ontwikkelt liever alles vanuit de moederschoot.

De grootste uitdaging voor de inmiddels 60-jarige Cook is wie hem moet gaan opvolgen als het pensioen nadert. De opvolger staat nog niet echt in de startblokken.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond