Deel dit artikel
-

CEO Catawiki: ‘Curatie is onze grote kracht’

Het Nederlandse online veilinghuis Catawiki heeft onlangs 75 miljoen euro opgehaald in een financieringsronde geleid door de Amerikaanse investeerder Lead Edge Capital. Daarmee wil men verder Europa in.

Echte verzamelaars kennen het platform maar al te goed, maar daarbuiten geniet Catawiki geen grote bekendheid. Ten onrechte, want de online veilingmarkt is behoorlijk groot in Duitsland en Frankrijk, waar inmiddels kantoren zijn geopend. Best knap voor een site die oorspronkelijk alleen stripverzamelaars bij elkaar bracht.

De sterke groei heeft het bedrijf wellicht mede te danken aan eBay, dat verzamelaars steeds meer links liet liggen, zegt CEO en oprichter René Schoenmakers: “eBay is met veel nieuwe artikelen eigenlijk een tweede Amazon geworden, en ze zijn ook niet in elk land even succesvol. Ik denk dat onze grote kracht de curatie is. Wij maken een selectie van wat er wordt geveild, daardoor hoef je als verzamelaar niet eindeloos veel pagina’s met kavels te bekijken. En mensen weten dat we kwaliteit bieden.”

Daarnaast heeft het veilingmodel een grote tractie op verzamelaars en niet-verzamelaars. “We zijn daar niet gelijk mee begonnen, want je hebt volume nodig. Maar het werkt beter dan wanneer je verzamelaars gewoon met elkaar in contact brengt en hen onderling een prijs laat afspreken”, aldus Schoenmakers.

Troon
Gemiddeld worden er vijftienduizend artikelen per week geveild, van 75 tot tienduizenden euro’s. In de loop der tijd zijn er wel steeds duurdere kavels bijgekomen, met name voor kunstwerken, horloges en oldtimers.

Volgens de CEO komt het voor dat kavels voor een ton van de hand gaan, maar “we gaan echt niet Sotheby’s of Christies van de troon stoten, ook al hebben we steeds meer gespecialiseerde kunstveilingen. Het uitgangspunt is dat het bijzondere voorwerpen moeten zijn. Daarom doen we wel oldtimers, maar geen reguliere auto’s.” Hogere prijzen zijn voor Catawiki overigens wel interessant, omdat de site tot twintig procent commissie over de transacties rekent (bij kopers en verkopers samen).

De selectie wordt gemaakt door echte veilingmeesters, waarvan het bedrijf er zo’n honderd in vaste dienst heeft. Schoenmakers: “We hebben bewust niet voor freelancers gekozen, omdat we een duurzame relatie belangrijk vinden. Specialisten komen vaak uit onze online gemeenschap. Tegenwoordig krijgen we ook veel open sollicitaties.”

Rusland
Een doorbraak was de financieringsronde vorig jaar onder leiding van Accel Partners, een van de aandeelhouders van Facebook. Daarmee speelde het veilinghuis zich nog meer in de kijker. “We zagen een versnelling in de Europese markt en dus hebben we besloten om gas te geven.” Met het groeigeld wil Catawiki dan ook vooral verder Europa binnentrekken.

Onlangs is ook voor het Verenigd Koninkrijk een countrymanager aangetrokken. Tevens is men zich gaan richten op Spanje en Italië, Scandinavië is interessant én zelfs Rusland, waar relatief veel muntenverzamelaars zijn.

Ondanks de internationale expansie en de snelle groei hebben Schoenmakers en medeoprichter Marco Jansen nog steeds schik in de operationele kant, omdat daar ook ambities liggen. Naast expansie wil het bedrijf de komende tijd werken aan een sterk ontwikkelteam. “We hebben er minstens honderd nodig.”

Dit artikel verscheen eerder in het septembernummer van Emerce magazine (#142)

Foto: Vincent Boon (in opdracht van Emerce)

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond