Deel dit artikel
-

Coalition for Better Ads luidt de noodbel: Nu stoppen met irritante online advertenties

Een brede coalitie van brancheverenigingen op het gebied van online adverteren heeft gisteren opgeroepen om te stoppen met irritante advertentieformaten. Autoplay video, popups en paginavullende scrollovers zorgen voor toenemend gebruik van adblockers, zo waarschuwt Coalition for Better Ads, die gisteren in zowel Brussel als Washington D.C. vrijwillige advertentiestandaarden aankondigde.

Op basis van uitgebreid onderzoek onder 25.000 webgebruikers zijn zes typen desktop en twaalf typen mobiele advertenties geïdentificeerd die grote irritatie veroorzaken en wat Coalition for Better Ads betreft niet meer gebruikt moeten worden.

Het onderwerp adblockers kreeg de laatste tijd nauwelijks nog aandacht, maar dat betekent niet dat het probleem uit de wereld is geholpen. Adblockers werden vorig jaar op maar liefst 615 miljoen pc’s of mobiele apparaten gebruikt, dertig procent meer dan een jaar eerder. Facebook trok in 2015 al aan de bel over adblockers en het bedrijf schrapte een groot aantal advertentieformaten.

‘Als we deze formaten blijven gebruiken, zullen advertentie-inkomsten dalen,’ waarschuwde Randall Rothenberg CEO van het IAB. Dat is vooral slecht nieuws voor uitgevers, die grotendeels van advertentie-inkomsten afhankelijk zijn.

De Coalition for Better Ads werd vorig jaar gelanceerd op de vakbeurs Dmexco in Keulen. Men begon toen meteen een studie naar onder meer laadtijden, het aantal trackingpixels en andere technische aspecten.

De coalitie bestaat uit belangengroepen uit Engeland, Duitsland, Frankrijk en de VS (onder meer IAB en ANA), internetbedrijven als Google en Facebook, en adverteerders als Procter & Gamble en Unilever. Ook enkele uitgevers, waaronder News Corp en Thomson Reuters, zijn lid. Opvallend genoeg zijn geen consumentenorganisaties uitgenodigd.

Deel dit bericht

5 Reacties

Tom

Ja Emerce stop eens met die irritante autoplay videos!

klaas - LinkPizza

Inderdaad, voor gebruikers zoude “advertenties” enige toegevoegde waarde moeten bieden. Advertenties die aansluiten bij de gebruiker en dus met de doelgroep van de publisher. Daarom kan goedgebruik van echte Native Advertising dit helpen oplossen (hiermee bedoel ik geen programmatic banners met plaatjes). Probleem is dat adverteerders en Publishers zullen tot overeenstemming moeten komen over de content die geschreven wordt en of dit zinvol is voor de lezer. Daarin zit de grootte verantwoordelijkheid en het werk van de Publisher en Adverteerder om de advertentie te laten aansluiten aan de doelgroep. Hoe komt het toch dat publishers en adverteerder alle bij best over het nieuwe boek van Harry Potter willen schrijven maar dat de publisher dan geen link naar een shop zet waar je het boek kan kopen. Dit lijkt me toch redelijk relevant voor de bezoeker. Dan hoef je ook geen irritante banners te laten zien van mensen die harry potter lezen rijden ook in Opel Astras rijden. Alles gezegd hebbende dat de adverteerder wel genoeg betaald voor die link. Deze vraag en aanbod verbeteren en de tijd te verminderen en dus de prijs laten dalen om dit aan te laten sluiten is het antwoord. Helaas levert affiliate marketing hier niet direct het antwoord op omdat daar de waarde alleen ligt op de verkopen. Met een combinatie van fixed (branding) en variable (performance) kom je al heel eind. Klaas

Z.Eur

>Hoe komt het toch dat publishers en adverteerder alle bij best over het nieuwe boek van Harry
>Potter willen schrijven maar dat de publisher dan geen link naar een shop zet waar je het boek kan
>kopen

Dat komt door ‘dummification’ van de ad-tech stack door met name Facebook, Twitter en Google.
Hoewel zeer geavanceerde systemen al reeds 10 jaar geleden beschikbaar waren, moest alles simpeler en eenvoudiger worden volgens de grote spelers zodat zij een nog groter aandeel konden krijgen.
Hoewel het lijkt alsof er meer aanbod als tevoren is voor je ad-tech stack, is het grotendeels gebakken lucht voor tijdelijke trends en ouwe meuk in een nieuw glitterjasje.
We hebben bijna 10 jaar lang stilgestaan qua ontwikkeling van adtech.

klaas - linkpizza

Het probleem is dat relevante links plaatsen heel moeilijk is en dat daarom publishers en dus mensen nog werk hebben. Computer algoritmes hebben hier nog heel veel moeite mee. Dus de menselijk factor van het plaatsen van link naar dat boek heeft veel waarde voor de consument. En in 10 jaar is het wel beter geworden maar ook heel veel troep bij gekomen.

Gijs Vroom - EMERCE

@Tom

Als het goed is zijn het er al minder. We willen het inderdaad niet, maar ze schieten er soms doorheen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond