Deel dit artikel
-

Corona brengt webshops nieuwe, terugkerende klanten

Tijdens de lockdown ontdekten veel Nederlanders nieuwe online webwinkels en diensten of maakten zij weer gebruik van diensten waar zij vóór de lockdown mee waren gestopt.

Zo maakte 31 procent van de respondenten in een onderzoek gebruik van streamingdiensten zoals Netflix, deed zeventien procent zijn boodschappen online, liet negentien procnet eten thuisbezorgen en bestelde nog eens negentien procent andere consumentengoederen via internet.

Het internationale onderzoek van Criteo uitgevoerd in mei, met duizend respondenten in Nederland, laat zien dat men niet enkel naar al bekende en vertrouwde winkels gaat. Een kwart van de ondervraagden ontdekte namelijk nieuwe webwinkels. Dat nieuwe verkeer gingen naar: kleinere retailers (29%), merken met hun eigen webshops (27%), maar ook naar grote platformen als Amazon (‘slechts 27%’).

Met name de jongere generatie shoppers heeft nog niet echt binding met bekende, vertrouwde merken. Zij zijn het dan ook die naar de nieuw ontdekte winkels gaan: 57 procent behoort tot Generatie Z.

De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat er kansen liggen voor retailers om nieuwe klanten te werven en hun omzet te vergroten. “Consumenten zoeken online actief naar de beste winkels en producten”, zegt Tijmen Willems, Country Manager Benelux bij Criteo. “Door nu te investeren in marketing, vergroot je je kans om nieuwe klanten te werven die zeer waarschijnlijk bij je terug blijven komen, of je nu een winkelier bent of een restaurant dat thuisbezorgt.”

Het onderzoek is schakel in een langer proces keten van herpositionering van Criteo. Het bedrijf heeft zijn marktpositie verworven met profilering en exploitatie van online consumenten voor reclamedoeleinden. Juridische en technische ontwikkelingen perken Criteo steeds verder in om dat nog zo uitbundig als voorheen te doen. Daartoe werd vorige week nog een Chief Product Officer aangesteld en onderzoekt de leiding welke nieuwe producten en diensten retailers op dit moment kunnen gebruiken. Het allesomvattende antwoord heeft ze echter nog niet.

Foto: Herry Lawford (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond