Deel dit artikel
-

Criteo: 60 miljoen euro boete voor privacyschending

De Franse toezichthouder op privacy CNIL legt Criteo een geldboete op van zestig miljoen euro. Het adtechbedrijf zou zonder toestemming gedrag en kenmerken van internetgebruikers hebben gegraasd voor reclamedoeleinden.

Criteo maakte de boete eind vorige week bekend zonder al te veel nadere details te verstrekken. In de toon en type reactie klinkt de onvrede door over de straf. Zowel de hoogte van de geldboete als de redenering zouden niet kloppen. Toch wordt er nog niet gesproken over een beroepsprocedure.

De Engelse vakuitgave The Drum wijst een klacht van Privacy International twee jaar geleden aan als bron van de boete. Over zes andere bedrijven die op de Europese markt acteren werden toen ook klachten ingediend. Het is niet bekend wat daar de status van is. In alle gevallen was het verwijt dat er zonder toestemming te veel persoonlijke gegevens van en over consumenten werd verzameld en verwerkt.

Criteo is bezig met een strategische omslag van een bedrijf dat gedragsgebaseerde reclame helpt plaatsen naar een bedrijf dat dat doet binnen de privacygrenzen. Concreet betekent dat, dat het zich focust op retail- en marktplaatsbedrijven. Die werken vaak met ingelogde gebruikers. Die shoppers delen bijna per definitie persoonlijke gegevens.

Eind vorige week maakte Criteo ook zijn kwartaalcijfers bekend. De omzet daalde in die periode met tien procent tot 495 miljoen dollar. Onder de streep bleef er netto achttien miljoen over, drie miljoen meer dan een jaar geleden.

In deze periode zag Criteo 725 miljoen internetgebruikers langskomen op de sites die het bedient. Qua ontvangen mediabudgetten steeg de teller met negen procent tot 676 miljoen dollar.

Beleggers reageerden niet bijster enthousiast op de cijfers. In de loop van vrijdag daalde de koers met bijna vijf procent tot onder de 26 dollar. Gisteren noteerde de koers nog een ruim een procent lager dan voor de publicatie van de cijfers.

Foto: Ryan McKnight (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond