Deel dit artikel
-

Cryptobeurs Binance gaat klanten strenger controleren

Cryptobeurs Binance gaat zijn klanten strenger controleren om witwassen tegen te gaan. Die toezegging deed ’s werelds grootste cryptoplatform vrijdag na waarschuwingen van financiële waakhonden van Groot-Brittannië en Duitsland en DNB.

Binance-gebruikers zullen een verificatieproces moeten doorlopen om toegang te krijgen tot de producten en diensten, zo staat nu te lezen op de website. Tot nu toe vroeg het platform alleen om identificatie bij grootgebruikers. Nu moeten alle gebruikers met terugwerkende kracht een ID-kaart, rijbewijs of paspoort verstrekken. Degenen die dit niet doen, kunnen alleen geld nog opnemen, bestellingen annuleren en posities sluiten.

Rivalen als Coinbase Global en Kraken vereisen ook persoonlijke informatie, al gaat de een daarin verder dan de andere.

Binance had al eerder aangekondigd dat het een ervaren witwasrapporteur had aangesteld.

Het is een mooie marketingstunt, zegt Alireza Siadat, partner bij advocatenkantoor Annerton in Frankfurt tegen Reuters, ‘maar vanuit het perspectief van de toezichthouders is dit niet genoeg.’

De bezwaren van de Nederlandsche Bank (DNB) gaan nog wel even wat verder: het platform opereert in Nederland zonder vergunning en biedt volgens de toezichthouder illegaal bewaarportemonnees aan. Het is overigens niet verboden om crypto’s te kopen en aan te houden bij een aanbieder zonder registratie, verduidelijkt de toezichthouder. Alleen voor bedrijven geldt het verbod om crypto’s aan te bieden zonder registratie bij DNB.

Als de vergunning niet wordt afgegeven kan DNB wel een last onder dwangsom of een boete opleggen. De Financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk verbood Binance in juni van dit jaar volledig.

De zorgen over  Binance zijn toegenomen nadat het Chinese platform zich statutair vestigde op de Kaaimaneilanden nadat de Chinese autoriteiten hun greep op de cryptohandel verstevigden.

Met een handelsvolume van 20- tot 30 miljard dollar per dag (17- tot 26 miljard euro) is er nauwelijks controle mogelijk. Het jonge bedrijf struikelde ook al over zijn beveiliging. Door een hack maakten aanvallers 6000 Bitcoin buit, destijds 40 miljoen dollar waard.

Het toezicht in Nederland biedt momenteel geen bescherming aan beleggers of consumenten. De Europese Commissie werkt hier wel aan in een nieuw Europees wetsvoorstel, de Verordening Markten in Cryptoactiva (MiCA).

Ook banken trekken de teugels aan. Nederlandse banken en andere financiële instellingen hebben een vergunning gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens om gegevens van personen die een ‘dreiging vormen voor het financiële stelsel’ onder voorwaarden te delen. Deze voorwaarden staan in het vernieuwde Protocol Incidentenwaarschuwingssysteem Financiële Instellingen (PIFI).

Het waarschuwingssysteem stelt banken in staat om na te gaan of (potentiële) klanten of (ex)medewerkers een dreiging vormen. Bijvoorbeeld als die persoon al eerder bij een bank heeft gefraudeerd. Op deze manier kan worden voorkomen dat die persoon het nog een keer probeert bij een andere bank.

Financiële instellingen mogen zelf een overzicht van incidenten binnen de eigen organisatie bijhouden, inclusief persoonsgegevens. Maar ze mogen niet zomaar grootschalig gegevens uitwisselen. In PIFI is hier een strikte procedure voor.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan

Dit heeft niks meer te maken met Binance. Hetzelfde dat de SEC een rechtzaak start tegen Ripple. De grote jongens hebben hun terein verloren en worden in de toekomst overbodig gemaakt.

En dat verhaal over witwassen: komt er dan ook een onafhankelijke onderzoek naar de praktijken van de Nederlandse banken gedurende de oorlogen die de afgelopen jaren hebben gevoerd? Rabobank en ABN komen al in het nieuws door witwassen.. en iedereen weet dat de zaken daar veel erger waren dan er tot nu toe wordt gezegd.

Succes DNB met het aantrekken van de teugels van crypto. Over een paar jaar zijn jullie allemaal werkzaam bij Crypto bedrijven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond