Deel dit artikel
-

Crypto bloedbad: markt volgt het sentiment van aandelen

De koersen van cryptomunten zijn de afgelopen dagen fors onderuit gegaan. De Bitcoin staat op het laagste punt in zes maanden. Hevige prijsschommelingen zijn niet ongewoon op de cryptomarkt, maar er lijkt sprake van een structurele verandering: tegenwoordig zijn het vooral institutionele beleggers die crypto kopen en crypto’s volgen steeds meer het sentiment van aandelen.

De koers van de Bitcoin wist zich afgelopen weekend weer enigszins te stabiliseren na een ongewoon harde uitverkoop, maar ligt nog steeds op schema voor de slechtste wekelijkse prestatie in acht maanden. De koers is alleen al afgelopen week met 13 procent gedaald.

De Bitcoin steeg vorig jaar met zo’n 60 procent en bereikte in november een recordniveau van 69.000 dollar. Sindsdien is de munt bijna 50 procent aan waarde kwijtgeraakt. Met de zogeheten altcoins gaat het niet veel beter. Zo zakte de ether ruim onder de 3000 dollar.

De belangrijkste reden van de daling zijn de zorgen over de rentestijging. De Amerikaanse rente krabbelt sinds de zomer van 2020 langzaam op om de inflatie te beteugelen. De FED komt woensdag met een volgend rentebesluit.

Hoe hoger de rente, hoe lager de waarde van toekomstige winsten. Dat drukt de koersen van de aandelen. Op Wall Street sloot de Dow Jones vrijdag dan ook met bijna 450 punten de slechtste week sinds de start van 2020 af. Sparen wordt op termijn mogelijk weer aantrekkelijker ten koste van aandelen en crypto’s. Beleggers zetten hun risico’s dan ook overboord.

Voorspellingen dat de koers van de Bitcoin zou doorgroeien naar 100.000 dollar zijn niet uitgekomen. Voorspellingen over een ultieme prijsbodem, waarbij de zogenoemde bears de koers niet nog verder omlaag drukken, sneuvelen keer op keer. Wensdenken lijkt de markt nog te veel te beheersen.

Niet alleen de rente drukt de koersen. De Europese autoriteit voor effecten en markten (ESMA) overweegt het delven van bitcoins in de Europese Unie te verbieden. Rusland wil dat doen voor zijn grondgebied.

Een ander aspect is dat de Bitcoin vorig jaar veel meer concurrentie heeft gekregen van altcoins, waarvan enkele sneller groeiden dan de Bitcoin. De Bitcoin is niet langer het mooiste meisje van de klas.

Daarnaast dreigt concurrentie van stablecoins die door overheden worden uitgegeven. Afgelopen dinsdag heeft de Amerikaanse centrale bank een studie gepubliceerd over de Digitale Dollar. Die dollar zou kunnen dienen als een goedkoop betaalmiddel voor consumenten en bedrijven. Dergelijke stablecoins zetten niet-gereguleerde munten buiten spel als het om betalingen gaat.

Toch zijn er nog altijd analisten die er stellig van overtuigd zijn dat Bitcoin het ‘digitale goud’ is. Goldman Sachs constateert dat de Bitcoin het afgelopen jaar beter presteerde dan alle andere beleggingsobjecten: beleggers behaalden met de cryptomunt een rendement van 60 procent. De handelsbank denkt nog steeds dat de Bitcoin de 100.000 dollar kan aantikken.

Deel dit bericht

9 Reacties

bert

Wie is volgende groep slachtoffers? Cryptogrannies?
Je kunt in 5 minuten sluitend aan iedereen uitleggen waarom Bitcoin de grootste kul is en een piramide spel avant la letre, maar toch weten ze steeds weer een groep euro’s te laten vergokken.

Ernie

Ja Bert jij hebt een banaantje in je oor.
Groetjes aan Ernie.

Bdv

Geen enkele onderliggende restwaarde is wat bitcoin en andere coins uiteindelijk de das om doet !

Ricco

Bert, ik heb btc gekocht in 2012, dus ik sta nog behooorlijk in de plus

albert

cardano is de nieuwe bitcoin

Hans van Wattingen

Beste Bert. Als je de aandelen en rentestand wereldwijd dagelijks scherp volgt en daarop anticipeert dan kan de Bitcoin wel degelijk winstgevend zijn.
Groet Roberto

Frank

@albert wat zijn jouw redenen voor je vertrouwen in cardano? Ben redelijk nieuw in de cryptos dus ben voorzichtig wat aan het oefenen en hoor graag waarom jij, net als ik ‘in de Cardano’s zit’.

Berrak

Ik benzelf redelijk nieuw in de crypto wereld. Heb winst gehaald maar ook verlies dit hoort er eenmaal bij. Ik zelf zonder reden veel vertrouwen in cardano en chainlink, maar ook shiba heeft mij behoorlijk winst geleverd. Net als bij vele soorten beleggingen heeft crypo ook zo zijn risico’s. Ik heb spijt dat ik niet eerder voor crypto heb gekozen.

Peter

Beste Bdv, ben ook bang dat deze emotie coins zonder onderliggende waarde en grote gok is. Wel uitdagend is de onderliggende fluctuatie van de koers. 24ste een verschil van circa € 3500 per coin in 10 uur tijd is toch leuk om mee te pakken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond