Deel dit artikel
-

D66 wil 25 miljoen euro investeren in kunstmatige intelligentie

Het kabinet moet 25 miljoen euro investeren in kunstmatige intelligentie. Dat staat in het actieplan van D66. De politiek kan niet langer langs de zijlijn staan, zegt Kamerlid Kees Verhoeven.

Volgens D66 heeft staatssecretaris Keijzer veel te weinig aandacht voor kunstmatige intelligentie (KI).

Kunstmatige intelligentie kan verschillende vormen van kanker sneller opsporen, en stuurt hulprobots en zelfrijdende auto’s aan. ‘We moeten zorgen dat we die kansen grijpen, maar ook de keerzijdes het hoofd bieden,’ aldus Verhoeven.

Om de economische kansen van KI te kunnen grijpen en de Amerikaanse en Chinese dominantie het hoofd te bieden, moeten we investeren in talent en werknemers omscholen, aldus D66. Alleen op die manier zijn mensen voorbereid op de banen van de toekomst.

Een algoritme-waakhond moet alle algoritmes (rekenformules) en hun datasets controleren, van overheden én bedrijven. Op die manier kan discriminatie en privacy-schending voorkomen worden.

D66 wil ook dat er onderzoek naar eXplainable AI wordt gedaan. Dit zijn KI-systemen die hun eigen keuzes uitleggen, zodat iedereen ze kan controleren.

Verhoeven vindt onder meer dat Nederland de KI-diensten van Google en Microsoft moet toetsen, om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Deze bedrijven kunnen namelijk via internet hun eigen diensten bevoordelen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond