Deel dit artikel
-

‘Deliveroo flink de fout in met minderjarige bezorgers’ (update)

FNV heeft weer kritiek op Deliveroo. De maaltijdbezorger gaat volgens de vakbond flink de fout in doordat hun app het mogelijk maakt om minderjarigen in te zetten.

Via de app van Deliveroo is het mogelijk om je voor te doen als 18-jarige, de officiële minimumleeftijd die je als ZZP-bezorger dient te hebben. Met hulp van iemand met een inlogcode kunnen te jonge bezorgers echter ook aan de slag. Zo kunnen de schijnzelfstandigen van Deliveroo jongeren onder de 16 inzetten om namens hen maaltijden te bezorgen. Ze strijken dan zelf een (groot) deel van de beloning op, terwijl de jongeren eigenlijk het werk uitvoeren.

‘We kregen al eerder signalen van 16- en 17-jarige uitzendkrachten, die lange (avond)diensten draaien met minimale pauzes, maar we hebben nu gehoord dat er zelfs bezorgers van 14 jaar oud worden ingezet’, aldus Amrit Sewgobind van de FNV.

De moeder van de 14-jarige in kwestie heeft bij Deliveroo aan de bel getrokken over deze praktijken, maar de bezorgdienst nam haar klacht niet serieus. De FNV is met de moeder in gesprek gegaan.

Deliveroo gaat de kwestie alsnog bekijken. In een verklaring stelt het bedrijf: ‘Deliveroo heeft strikte procedures om er voor te zorgen dat iedereen die met ons samenwerkt ouder is dan 18 jaar en het recht heeft om in Nederland te werken. Achttien jaar is de minimumleeftijd voor bezorgers om via ons freelance-model te werken. Hoewel freelancers het recht hebben om anderen voor zich te laten werken, is in hun overeenkomst met ons opgenomen dat een eventuele vervanger meerderjarig moet zijn en een werkvergunning in Nederland moet hebben. Elke bewezen schending van deze overeenkomst leidt ertoe dat de overeenkomst met Deliveroo wordt ontbonden.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond