Deel dit artikel
-

Diakonessenhuis start met een virtueel revalidatieprogramma voor coronapatiënten

Het Diakonessenhuis start met een virtueel revalidatieprogramma voor coronapatiënten. Een VR-bril brengt een patiënt even in een totaal andere omgeving.

Patiënten die herstellen van een besmetting met het coronavirus kampen vaak met een erg slechte conditie. Vooral patiënten die op de Intensive Care hebben gelegen en zijn beademd. In één dag op de IC kan iemands spiermassa bijvoorbeeld met wel 5 procent afnemen.

En doordat de patiënten in slaap worden gehouden, worden ook de hersenen nauwelijks geprikkeld. Daardoor gaan het geheugen en denkvermogen achteruit.

In het nieuwe VR-revalidatieprogramma krijgt de coronapatiënt een Virtual Reality bril op. Deze VR-bril brengt de patiënt in een compleet andere omgeving. Hij kan bijvoorbeeld een virtuele fietstocht maken door Utrecht, maar ook in een game-wereld worden gebracht, waarin ballonnen in de lucht zweven en hij bijvoorbeeld alleen de rode ballonnen moet afschieten. Om puur te ontspannen en even helemaal uit de wereld van het ziekenhuis te zijn, kan de patiënt ook naar een sprookjesbos worden gebracht, of naar een natuurpark in Afrika, of bekende plekken die moeten worden benoemd, waardoor het geheugen wordt geprikkeld.

Doordat de VR-bril de buitenwereld volledig afschermt reageren de hersenen alsof je ook echt in die andere omgeving bent. Daarmee is de beleving volgens het ziekenhuis vele malen sterker dan bij bijvoorbeeld Televisie kijken.

Het Diakonessenhuis werkte het afgelopen jaar al met een samen met Sync-VR Medical ontwikkeld programma om ouderen meer te laten bewegen. Dit vormde de basis voor het VR-programma voor coronapatiënten. De verwachting is dat de patiënten zo sneller herstellen en naar huis kunnen.

Het Diakonessenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat coronapatiënten met VR-techniek bij hun herstel helpt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond