Deel dit artikel
-

Digitale brancheorganisaties beginnen Haags offensief

Acht brancheorganisaties uit de digitale sector starten dit voorjaar de zogeheten Digitale Binnenhof Academy. Ze willen het kennisniveau van kamerleden, fractie- en beleidsmedewerkers naar een hoger niveau tillen.

Het initiatief gaat open na de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het is de bedoeling om de Haagse politieke sferen te ondersteunen met technische achtergronden, kennis en informatie over de digitale aspecten in tal van maatschappelijke dossiers zoals zorg, onderwijs, economie, mobiliteit, duurzaamheid, veiligheid en weerbaarheid, handhaving en opsporing.

De brancheorganisaties zijn daar rijkelijk laat mee, omdat de handvol kamerleden die digitale wereld wel snapt hun vakkennis zelf hebben opgebouwd. Lang werden de mechanismen, kansen en bedreigingen die hieraan eigen zijn, niet serieus op waarde geschat.

“Het probleem wordt vergroot nu veel Kamerleden die goed ingevoerd zijn op digitale dossiers niet meer verkiesbaar zijn, en nieuwe Kamerleden met weinig achtergrond in de complexe materie zich snel zullen moeten inwerken op hun dossiers.”

De Digitale Binnenhof Academy start na de verkiezingen met kennis- en informatiesessies die toegankelijk zijn voor politici en hun beleids- en fractiemedewerkers.

“Het gaat niet alleen om kennis over de werking van technologie. Inzicht in de juridische, economische, bestuurlijke of maatschappelijke invalshoeken zijn eveneens erg belangrijk. Al die aspecten zijn van belang voor effectief en goed uitvoerbaar beleid en regulering. En de materie is buitengewoon complex, zoals we met regelmaat zien bij debatten en onderwerpen”, aldus Michiel Steltman van DINL.

Deelnemers aan het initiatief zijn AMS-IX, BTG, Cyberveilig Nederland, DCC, DDA (Dutch Data Center Association), DINL, FCA, NBIP, ECP en iPoort. Thuiswinkel.org, IAB, VEA en Dutch Digital Agencies doen niet mee. Toch hebben de leden van deze organisaties een gezamenlijke bruto jaaromzet van rond de 25 miljard euro. De reden voor hun afwezigheid is niet bekend.

Foto: zoetnet (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond