Deel dit artikel
-

‘Digitale vaardigheden voor het gebruik van slimme apparaten onvoldoende beheerst’

Activity trackers zijn in opkomst, bijna 20 procent van de mensen heeft er een. Zij verzamelen data over je fysieke activiteiten en helpen daarmee in het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Maar het gebruik is niet zo eenvoudig als het lijkt, blijkt uit een studie van de Universiteit Twente.

Op dit moment gebruikt 19 procent van de Nederlandse bevolking een activity tracker. Hiermee worden continu gegevens verzameld over iemands fysieke activiteiten (bijvoorbeeld hartslag, calorieën, slaap).

n een prestatiemeting onder honderd mensen werden deelnemers gedurende enkele weken voorzien van een activity tracker. De deelnemers voltooiden gemiddeld ongeveer de helft van de datavaardigheidstaken en de helft van de strategische taken. Zowel het inzien en interpreteren van de verzamelde gegevens als het formuleren van specifieke doelen ter verbetering van de gezondheid bleken problematisch.

De resultaten tonen dat de deelnemers slechts tot op zekere hoogte in staat waren om de gegevens die door slimme apparaten worden verzameld te begrijpen en dienovereenkomstig beslissingen te nemen. Het niveau van data- en strategische vaardigheden bleek onvoldoende.

Ouderen en lager opgeleiden presteerden relatief het slechtst. Terwijl juist deze groep het meest zou kunnen profiteren van het gebruik van het slimme apparaten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond