Deel dit artikel
-

DNB: digitalisering en cyberaanvallen grootste risico’s

DNB heeft toenemende digitalisering en cyberaanvallen als een van de grote risico’s geïdentificeerd voor 2018. Dat staat in een van twee nieuwe beleidsstukken, ‘Visie op Toezicht 2018-2022’ en de jaarlijkse toezichtagenda ‘Vooruitblik 2018’ waarin DNB prioriteiten toelicht die in de komende jaren boven op het reguliere toezicht ter hand worden genomen.

De impact van een mogelijke aanval op de vertrouwelijkheid, integriteit of beschikbaarheid van data is volgens de toezichthouder groot. Data kan openbaar worden of vertrouwelijke gegevens kunnen in verkeerde handen vallen. Ook worden aanvallen steeds complexer. In het verleden richtten aanvallers zich vooral direct tot fraude via klanten. Maar steeds vaker wordt de aandacht verlegd naar financiële instellingen.

DNB wil naar eigen zeggen bereiken dat financiële instellingen hun niveau van beheersing van cyberrisico’s verhogen (pdf). Naast onderzoeken brengt DNB het belang van het beheersen van cyberrisico bij financiële instellingen onder de aandacht, bijvoorbeeld door seminars en ronde tafels te organiseren met betrokkenen en door voorlichting en nadere guidance. Een seminar voor verzekeraars en pensioenfondsen zal bijvoorbeeld plaatsvinden op 18 januari 2018.

DNB wil dat verzekeraars op een ‘verantwoorde wijze’ omgaan met de risico’s en kansen die voortvloeien uit insurtech. De impact van technologische innovatie op de verzekeringsbranche is groot.

In 2017 is DNB gestart met een analyse om een helder beeld te krijgen van de invloed van technologieën op de strategie en toekomstbestendigheid van verdienmodellen in de verzekeringssector. Voorlopige bevindingen duiden erop dat op korte termijn insurtech-ontwikkelingen vooral complementair zijn aan het huidige verdienmodel, maar dat de impact op middellange termijn meer disruptief kan zijn.

DNB constateert (pdf) ook dat klanten innovatieve digitale diensten steeds sneller omarmen. Zo is het aantal mobiele betalingen de afgelopen vijf jaar vertienvoudigd, vinden hypotheekgesprekken bij sommige banken al voor meer dan de helft via de webcam plaats, en raakt robo-advies steeds meer geaccepteerd. Digitale transformatie lijkt daarom eerder een noodzaak dan een keuze.

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van fintech komen volgende week donderdag ter sprake op Emerce eFinancials. Kaarten hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond